Továbbra is vonnak a végrehajtók, de az ügyintézés ellehetetlenült

Továbbra is vonnak a végrehajtók, de az ügyintézés ellehetetlenült

Hiába hirdetett a kormány visszafizetési moratóriumot hitelekre, a rendelet nem vonatkozik azokra az adósokra, akiknek a tartozását már a végrehajtó vonja le minden hónapban. Ez azt jelenti, hogy sok ezer ember csak a jövedelme egy részét kaphatja meg, miközben a végrehajtónál a vírusra hivatkozva gyakorlatilag megszűnt az ügyintézés, így reklamálni sem tudnak.

Mi azoknak segítünk akik az adósságukat tisztességesen fizetik. 

Ezzel indokolta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, hogy a kormány nem foglalkozik a végrehajtás alatt álló adósokkal. Pedig ők azok akik - többnyire önhibájukon kívül - a legnehezebb helyzetben vannak, mivel jövedelmük akár kétharmadát visszatarthatja a végrehajtó. Ha a koronavírus miatt még a munkahelyüket is elvesztik, akkor napok alatt az utcára kerülhetnek. A miniszterelnökséget vezető miniszter azonban a kormányinfón egyértelművé tette, hogy ezek úgynevezett "rossz adósok" akiken a Fidesz kabinet nem hajlandó segíteni.

Kiterjesztenék a moratóriumot

A Jobbik szerint a kormány szándékosan hagyta magára ezeket az embereket. Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke az Alfahírnek azt mondta, a héten módosító javaslatot nyújtanak be az országgyűlésnek annak érdekében, hogy ezekre az ügyekre is terjedjen ki a moratórium. 

Nyilván differenciáltan kell ezt kezelni mert nem mindegy, hogy elmaradt gyerektartásról van szó, vagy pedig a végrehajtó sajtpapírjára kézzel felírt, fölfirkált költségről. Az MNB 2600 milliárd forintot ad a bankoknak a moratórium miatt, ezt emeljék meg 50 milliárddal és akkor ez is meg lesz oldva

- tette hozzá Z. Kárpát Dániel, a Jobbik képviselője. 

Nyilvánvaló hogy erre is ki kell terjeszteni.

Heltai László, az LMP terézvérosi képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy az ilyen döntéseket a kormány az eddigiekhez hasonlóan ugyanúgy meghozhatja, mint például a hiteltörlesztési stopot. Szerinte ezeket a válságintézkedéseket napról-napra lehet bővíteni. 

Szatmári Andrea jogász, az utcajogász.hu munkatársa az Alfahírnek arról beszélt, hogy sokan keresték civil szervezetüket a segítség reményében, de csak félhivatalos javaslatokat tudnak adni. A tapasztalatok szerint a végrehajtók mintha saját magukat védenék amikor a  koronavírusra hivatkozva elkerülik a személyes találkozásokat. A legnagyobb problémát szerinte az jelenti, hogy

a végrehajtóknál csak személyesen adhatnak információt de a személyes ügyfélfogadás megszűnt, telefonon, e-mailben pedig nem adhatnak felvilágosítást így az ügyfél csak akkor szembesül a helyzetben amikor vonják a jövedelmük kétharmadát.

A jogvédő civil szervezet ugyancsak azt javasolja a kormánynak hogy terjesszék ki a rendelkezést a végrehajtás alatt álló adósokra is.

Verebes Károly