Két alkalmazott is koronavírus-fertőzött lett a SOTE gyermekklinikáján

Két alkalmazott is koronavírus-fertőzött lett a SOTE gyermekklinikáján

A Semmelweis Egyetem gyermekklinikáján két alkalmazott is megfertőződött az új koronavírussal - írja a Qubit, amelynek a gyermekklinikát vezető Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese erősítette meg a hírt. 

Szabó Attila a portálnak azt mondta, hogy

eddig 98 alkalmazottat teszteltek koronavírusra, vasárnap estig pedig mindenkit leszűrnek, és eddig két fertőzött munkatársat találtak.

A magyar kórházakban régóta fennálló állapotok a klinika egyik alkalmazottja szerint a mostani helyzetben különösen nagy veszélynek teszik ki az ott dolgozó egészségügyi személyzetet és a a betegeket is. 

A neve elhallgatását kérő alkalmazott elmondta, hogy a klinikán, ami egyébként a jobban felszerelt és ellátott intézmények közé tartozik, van olyan vizsgálóhelyiség, amelyben még a szellőztetés sem a követelményeknek megfelelő.  Korszerű elszívó és keringető légkondicionáló hiányában például a használt altatógáz elvezetésére szolgáló cső egy ablakon fúrt lyukon keresztül vezet ki a szabadba.

Ilyen körülmények között szerinte különösen aggasztó, ha a személyzet tagjai vagy a betegek közül bárki megfertőződhetett.

Szabó Attila a két pozitív tesztet produkáló alkalmazottal kapcsolatban elmondta, hogy az első kolléga esetében csak enyhe náthát azonosítottak, ezért négy napon át nem merült fel az érintettsége. Maszkot hordott, aminek köszönhetően a közvetlen kollégái és az osztályon gondozott betegek közül senkit nem fertőzött meg. Egyedül a Rókusban izolált, azóta is tünetmentes műtősfiú lehet kontaktént fertőzött.

Szabó Attila hozzátette, a szoros kontaktokat otthoni karanténban tartották az úgynevezett kizáró vizsgálatokig. Közülük pedig senki nem járt be dolgozni, és elvégezték az előírásoknak megfelelő vizsgálatokat. Leszögezte: a klinika minden dolgozója számára eddig is és jelenleg is rendelkezésre állt, illetve áll a feladata elvégzéséhez szükséges megfelelő védőeszköz, ahogy mindenütt rendelkezésre áll a fertőtlenítő is.