Operatív törzs: mindkét halálos áldozat 85 év feletti volt

Operatív törzs: mindkét halálos áldozat 85 év feletti volt

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője közölt, orvosszakmai kérdésekben a katonák nem hozhatnak döntéseket, mivel a kórházak védelmének megszervezése lesz a feladatuk, valamint a dolgozók tehermentesítése és a gyógyító munka segítése is.

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján a rendőrezredes a kijárási korlátozásról azt mondta, hogy a szigorú szabályok mellett mindenkinek biztosítják a családok ellátásának lehetőségét, de nem jelentheti ez a helyzet a közterületeken való szabad mozgást, mindenkinek komolyan kell ezt vennie.

"A kijárási korlátozás első napján a piacokra és a bevásárlóközpontokra koncentráltunk. A piacokon pozitív volt a tapasztalat, de több idős ember is panaszkodott az új szabályokra, de meg kell érteniük, korlátozni kell a a 65 év felettiek mozgását , hiszen ők a veszélyeztetett korosztály."

- mondta Lakatos Tibor.

Az önkormányzatok csak szűk körben hozhatnak korlátozó intézkedéseket arra, hogy mennyire használhatóak a közösségi tereik, így például a turisztikai központok. Lakatos Tibor szerint az a legfontosabb, hogy az állampolgárok értsék és betartsák a szabályokat, és akkor nem kell az önkormányzatoknak külön rendelkezéseket hozniuk.

Az ezredes szerint a határhelyzet mindenhol rendezett. Az átkelőknél a személy és teherforgalom biztosított.

Tovább növekszik az igazolt fertőzöttek száma

Müller Cecília, országos tisztifőorvos elmondta, hogy minden gyanú esetén megtörténnek a szükséges vizsgálatok, várhatóan a következő időben tömegessé válnak majd az igazolt esetek. Jelentősen növelik a tesztelések számát, most már a mobil mentős mintavétel mindenhol rendelkezésre áll, minden gyanús esetben megtörténnek a laborvizsgálatok. Ez fontos is, mert az eddigi tapasztalatok alapján gyorsan le tud romlani a veszélyeztetett csoportba tartozó fertőzöttek állapota. Eddig 487 ember kapta el a koronavírust Magyarországon. Sajnos újabb két áldozata van a koronavírus járványnak.

"86 és 90 éves két beteg halt bele a fertőzésbe, de mindkét beteg egyéb krónikus betegségekben szenvedtek"

- mondta el Müller Cecília tisztifőorvos.

Ezzel 13-ra nőtt az áldozatok száma. Kérdésre válaszolva Müller Cecília közölte, hogy a fertőzöttek valamint a vírus miatt elhunytak átlagéletkora 69 év, de fiatalabbaknál és gyermekkorúaknál is kimutatták a vírust.

408 fertőzöttje és két újabb halálos áldozata van a koronavírusnak Magyarországon

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 408-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt két idős, alapbetegségekkel küzdő beteg - írja a kormányzati tájékoztató honlap. A koronavirus.gov azt írja: a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés.

Verebes Károly