Operatív törzs: nincs olyan teszt, amely a járvány terjedését bármilyen szinten befolyásolja

Operatív törzs: nincs olyan teszt, amely a járvány terjedését bármilyen szinten befolyásolja

"108 egészségügyi intézmény élére nevezett ki kórházparancsnokot a miniszterelnök"

- kezdte szokásos napi sajtótájékoztatóját az operatív törzs képviseletében Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagy, hozzátéve, hogy életek múlhatnak majd azon, hogy a következő időszakban azok az adatok, amik a kórházaktól származnak, pontosak legyenek, ezáltal pedig szervezni lehessen a rendelkezésre álló eszközöket. 

Leszögezte: orvosszakmai kérdésekben nem foglalhatnak állást, nem tehetnek javaslatot és nem hozhatnak döntéseket a kórházparancsnokok. Másrészt kötelező együttműködniük a kórházak igazgatóival. 

Két dologban kell az intézmények igazgatóinak számot adnia a kórházparancsnokoknak: 

  • a vagyonbiztonsági kérdésekben,
  • és a járványügyi szabályok betartásában.

Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília szerint jelenleg még mindig a csoportos megbetegedések fázisában vagyunk, az ország egész területén nagyjából egyenletesen oszlik meg a fertőzöttek száma, így nem beszélhetünk gócpontról. 

Emlékeztetett, hogy jelenleg 447 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, és 34-en gyógyultan távoztak, ugyanakkor 15-en életüket vesztették. A mai napon elhunyt két személy 90 év feletti, krónikus betegséggel küzdő személy volt. 

Müller Cecília szerint a pénteken elrendelt kijárási korlátozások segítik a járvány terjedésének megakadályozását. A tesztekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: nagyon sokféle kering szerte a világban, ráadásul ezek többsége bevizsgálatlan, hiszen a járvány olyan helyzetbe hozta a gyártókat, hogy valamivel próbálják megközelíteni a fertőzősek igazolását.

"Nincs olyan teszt, amely a járvány terjedését meggátolja, vagy bármilyen szinten befolyásolja"

- emelte ki, hozzátéve, hogy a tesztelés csupán információt nyújt. Közölte, a mintavételek és a laboratóriumi vizsgálatok száma nagymértékben emelkedik, azokból eddig több mint 13.300-at végeztek el.

Müller Cecília újságírói kérdésre úgy felelt, hogy a mentő azokban az esetekben megy gyorstesztet végezni, ha a háziorvos szerint a tünetek alapján felmerül a fertőzés gyanúja.

Kiss Róbert rendőr alezredes arról számolt be, hogy Magyarország csatlakozik az Európai Bizottság polgári védelmi programjához. Ennek keretén belül az EU által felhalmozott védekezéshez szükséges eszközökre Magyarország is igényt nyújthat be. 

Az operatív törzs álláspontja szerint nincs szükség az időkorlát módosítására - például a piacok esetében -, és kérik az embereket, hogy a megváltozott szabályokhoz igazítsák beszerzéseiket.

A kijárási korlátozással kapcsolatban elmondta, hogy a korlátozást megszegőkkel szemben:

  • 660 intézkedés figyelmeztetéssel zárult,
  • 15 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, 
  • 75 fővel szemben pedig szabálysértési feljelentést kellet tenniük,
  • 9037 esetben került sor idáig hatósági házi karantén elrendelésére,
  • 163 esetben kellett szabálysértési feljelentést tenni a hatósági házi karantént megszegőkkel,
  • 97 esetben helyszíni bírságot szabtak ki,
  • 14 esetben pedig figyelmeztettek.