Megszületett a „Gergelyek” budapesti színházpaktuma

Megszületett a „Gergelyek” budapesti színházpaktuma

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Karácsony Gergely főpolgármester aláírta a budapesti színházak működtetéséről és finanszírozásáról szóló megállapodást – ezt maga a Miniszterelnökséget vezető miniszter tette közzé Facebook-oldalán.

A miniszter részleteket nem árult el, és cikkünk írásakor még a főpolgármester sem tett közzé semmit a közösségi médiában, de az ATV értesülései szerint

  • a főváros egyedül, kormányzati támogatás nélkül finanszírozza a Katona József, a Radnóti, az Örkény és a TRAFÓ színházakat, és e színházak vezetőinek kinevezéséről a Fővárosi Közgyűlés önállóan dönt;
  • a József Attila, a Madách, az Új Színház, a Vígszínház, a Bábszínház és a Kolibri színházak megmaradnak fővárosi fenntartású színházaknak, de működésüket egyedül a kormány biztosítja;
  • a Vígszínház vezetőjét a kormány nevezi ki, de a főpolgármester egyetértésével;
  • a Thália állami tulajdonú és fenntartású színház lesz, sőt a Thália épületét és a színházat működtető gazdasági társaságot a kormány megvásárolja Budapesttől;
  • a Margitszigeti Szabadtéri Színház önálló színház lesz, működését a kormány biztosítja, vezetőjét az emberi erőforrások minisztere nevezi ki.

A kizárólag önkormányzati finanszírozású színházak működését a kizárólag a Fővárosi Közgyűlés által kinevezett tagokból álló felügyelő bizottságok ellenőrzik.

A kizárólag az állam által finanszírozott budapesti színházaknál öttagú felügyelő bizottság fog működni, ebből három tagot a Fővárosi Közgyűlés, kettőt a miniszter delegál.

A főváros nevében Karácsony vállalta, hogy ha megszűnik a felügyelő bizottságban az önkormányzat által delegált tag megbízatása, akkor annak a képviselőcsoportnak a javaslata alapján bíz meg új tagot, amely a megszűnt megbízatású tagot jelölte. (Vagyis ha egy felügyelő bizottságban lejár a mandátuma a fideszesnek, akkor a főpolgármesternek kötelessége lesz fideszest kinevezni a helyére!)

Független színházak

Karácsony Gergely e tekintetben jól lobbizhatott, mert az ATV szerint a megállapodásban az áll, az ő állami támogatásukat egy

a miniszter által, de a főpolgármester egyetértésével kinevezett kuratórium osztja el, és a miniszter vállalja, hogy e testület szakmai ajánlásától az odaítélés során nem tér el.

A kormányzat vállalta nem állami társulatok finanszírozását is – fűzi hozzá az ATV. A Budapesti Fesztiválzenekar állami támogatása idén 1,65 milliárd forint, 2021-2024 között pedig évente 2 milliárd forint lesz, míg az önkormányzat évente 240 millió forint támogatást nyújt nekik. A budapesti Centrál Színház idén 250 millió forint támogatást kap a kormánytól.

A portál szerint a megállapodásnak része az is, hogy

a nyugodt alkotó légkör fönntartása érdekében a kormány és a Főváros kifejezetten törekszik a kultúrharc elkerülésére, a színházbéke megőrzésére Budapesten is.