Nem készül elhalasztani a Nemzeti alaptanterv bevezetését a járvány miatt a kormány

Nem készül elhalasztani a Nemzeti alaptanterv bevezetését a járvány miatt a kormány

Nem tervezi az új Nemzeti alaptanterv és a szakképzési reform bevezetésének elhalasztását a kormányzat – ezt Rétvári Bence közölte, a Jobbik országgyűlési képviselője, Ander Balázs írásbeli kérdésére.

A Jobbik oktatási szakpolitikusa, Ander Balázs azért fordult írásbeli kérdéssel az illetékes minisztériumhoz, mert véleménye szerint a jelenlegi járványhelyzet miatt rendkívül leterheltek a pedagógusok és a jövőben esedékes változások még több terhet raknak a vállukra. Hozzátette, hogy pártja tiszteletteljes háláját és köszönetét fejezi ki a következő nemzedékek sorsát a kezükben tartó tanároknak.

„Ezekben a percekben is keményen dolgozik sok tízezer elhivatott pedagógus azon, hogy a koronavírus-járvány pusztításának következményeit a lehető legkisebbre csökkentsék a közoktatás területén”

- jegyezte meg a Ander.

A képviselő szerint az egy hónappal ezelőtti digitális tanrendre való átállás, amire véleménye szerint időt kellett volna biztosítani, óriási erőfeszítéseket követel tanártól, szülőtől, diáktól, és ehhez joggal várnak el minden szóba jöhető segítséget az államtól.

„Különösen azt figyelembe véve, hogy a 3 és fél éve elfogadott Digitális Oktatási Stratégia által előírt feladatok jelentős része – a kormány mulasztásai miatt – máig nem teljesült.”

Éppen ezért fordult kérdéssel Kásler Miklós miniszterhez, annak tekintetében, hogy tervezik-e esetleg az új Nemzeti alaptanterv és a szakképzési reform bevezetésének elhalasztását. Az Emmi minisztere helyett válaszoló Rétvári Bence azonban kizárta ennek a lehetőségét.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szerint nem látszik indokoltnak a jövőre vonatkozó terveknek sem a felfüggesztése, sem pedig a halasztása. Úgy véli, hogy a digitális tanrend a legjobb megoldás a fennálló helyzetre. A tanév folytatása fontos cél és a jelenlegi helyzet, nem befolyásolja a kormány jövőbeni terveit sem a Nat, sem pedig a szakképzési reform bevezetését illetően.