Müller Cecília: Gyászos nap után vagyunk

Müller Cecília: Gyászos nap után vagyunk

Palkovics után az operatív törzs szokásos napi sajtótájékoztatója következett, ahol Müller Cecília elmondta, hogy

abban az esetben, ha a tendencia folytatódik, Budapest gócponttá válhat.

Hozzátette, Budapest és Pest megyét tekintve megállapítható, hogy a fertőzések 60 százaléka onnan kerül ki, ezért arra kér mindenkit, hogy ezeken a helyeken még fokozottabban ügyeljenek a rendszabályok betartására. 

A tájékoztatásból kiderült, hogy újabb 73 magyar állampolgár szervezetében mutatta ki a laboratóriumi vizsgálat a koronavírus-fertőzést, amivel 817 főre nőtt a Magyarországon a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt egy napban pedig kilenc ember életét vesztette, így már 47 halálos áldozata van a járványnak. A legfiatalabb 61, míg a legidősebb 92 éves volt. Müller megerősítette, hogy az áldozatok között van idősotthonban ápolt személy is. 

Az országos tisztifőorvos szerint azért, hogy elkerüljük a tömeges megbetegedéseket, számos intézkedésre van szükség. Mivel nem tudták elkerülni, hogy az idősotthonokba is felüsse fejét a vírus, ezért további intézkedéseket hoztak.  Az eljárásrend végrehajtására új kottát kaptak a szóban forgó szociális intézmények. Eszerint minden helyen ki kell jelölni egy személyt, aki a koronavírusos megbetegedések megakadályozásáért felel.  

Elmondta: a Pesti úti idősotthonban jelenleg 53 ápolt és 12 fő ápoló rendelkezik pozitív teszttel, de még mindig folyamatban van a tesztelés.

Kiss Róbert rendőr alezredes szerint jelenleg 108 egészségügyi intézmény élén áll honvédelmi kórházparancsnok. Ezek közül 9 intézménybe visznek ma védőfelszereléseket. Kiemelte, hogy jelenleg 15 ezren vannak hatósági házi karanténban, ennek egynegyede a fővárosban és Pest megyében. 

  • Több mint 5000 fővel szemben intézkedtek a kijárási korlátozás megszegése végett,
  • 700 helyszíni bírság, 843 feljelentés született,
  • a korlátozások megszegői ugyanakkor elsősorban fővárosiak.

Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta, hogy Kínából 400 ezer olyan gyógyszer érkezett, amely állítólag csökkenti a fertőzöttségi állapot idejét. Állítása szerint az ázsiai országban úgy tapasztalták, hogy aki nem kapott gyógyszert az 11 napig volt pozitív, aki viszont igen, az csupán 4 napig. A magyar készletet jelenleg raktározzák, most az engedélyezési eljárás zajlik.

Az enyhébb tünetekkel küszködő otthoni karanténban lévő fertőzötteknek azt javasolja a tisztifőorvos, hogy sok C-vitamint, gyümölcsöt, zöldséget fogyasszanak, illetve pihenjenek sokat és sétáljanak többet a négy fal között.