Kormánylap: ősszel folytatódhatnak a nagy bírósági perek, fellélegezhet a Fidesz-frakció

Kormánylap: ősszel folytatódhatnak a nagy bírósági perek, fellélegezhet a Fidesz-frakció

A Magyar Nemzet arról írt, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt ítélkezési szünet részleges feloldása ellenére, a korábban megkezdett büntetőpereket – néhány kivételtől eltekintve – egyelőre nem folytatják tovább. 

Például a Fenyő-gyilkosság miatt felbujtás vádjával Gyárfás Tamás és Portik Tamás ellen indult per folytatását előbb április 11-re, majd júniusra, végül szeptemberre napolták el. A kormánylap példaként felhozta még a szintén elnapolt Fővárosi Törvényszéken zajló monstre Quaestor-pert, illetve a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa előtt zajló titkosított pert, amelyben Galambos Lajos, a Gyurcsány-féle elhárítás volt vezetőjét, egy munkatársát, valamint Jakubinyi Róbertet vesztegetéssel vádolják. Itt szintén nincs még kitűzve új dátum, a folytatás szeptemberre-októberre várható. A másik, a Vizoviczki László és társai ellen ugyancsak vesztegetés miatt indult titkosított büntetőperben – a vád szerint Vizoviczki rendőrtiszteket és más hivatalos személyeket vesztegetett meg, hogy elkerülje a szórakozóhelyeinek hatósági ellenőrzését – szintén elnapolták a folytatást - tették hozzá. 

Börtön árnyékában: a Fidesz-frakció is megszavazta Boldog István mentelmi jogának felfüggesztését

Boldog István mentelmi jogának felfüggesztését a parlament 186 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül támogatta. Ahogy arról beszámoltunk, Polt Péter legfőbb ügyész a múlt héten indítványozta a Fidesz-frakciójában politizáló Boldog István mentelmi jogának felfüggesztését vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt.

Bár nyilvánvaló okok miatt erre nem tértek ki, Simonka György fideszes országgyűlési képviselő ellen is zajlik már egy eljárás bűnszervezetben elkövetett korrupciós vádak miatt, és ha ott elmarasztaló ítélet születik, az véget vethet a parlamenti kétharmadnak. Nemrég beszámoltunk arról, hogy a szintén fideszes Boldog István mentelmi jogát is kiadta a Parlament.

Érdekesség, hogy az MTI Agendája szerint egyetlen büntetőper folytatódik a közeljövőben: 

június 10-én és 12-én Demeter Márta ellenzéki országgyűlési képviselőnek kell felelnie a Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt hivatali visszaélés bűntette miatt.