Csütörtökön jelenti be Orbán Viktor, hogy lesznek-e újabb szigorítások

Csütörtökön jelenti be Orbán Viktor, hogy lesznek-e újabb szigorítások

Csütörtök délután jelenti be Orbán Viktor miniszterelnök azokat a lépéseket, amelyek a koronavírus-járvány elleni védekezésben a húsvéti ünnepek előtt szükségesek - közölte a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerdán videóüzenetben.

Kovács Zoltán a kormányülés szünetében felvett videón jelezte, hogy az ülésen Orbán Viktor meghívására Karácsony Gergely főpolgármester és Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke is részt vett, és megosztotta gondolatait a kialakult helyzettel és a szükséges intézkedésekkel kapcsolatban.

A magyar nagyvárosok minimum a jelenlegi korlátozások fenntartását kérik a kormánytól

Több mint egyórás csúszással kezdődött Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Karácsony Gergely főpolgármester és Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke közös sajtótájékoztatója szerdán a Karmelita kolostor belső udvarában, azonban elmaradt a nagy bejelentés. Jószerivel mindössze arról beszéltek a politikusok, hogy a kormányülésen sikerült egyeztetni a kormányzat és az önkormányzatok között, utóbbiak pedig éltek is javaslatokkal, de a végső döntés a kormányé.

A miniszterelnök további egyeztetéseket folytat, csütörtökön az operatív törzs ülése után virológusokkal, járványügyi szakértőkkel is egyeztet, és azt követően, délután alakítja ki álláspontját - tette hozzá az államtitkár.

Nem mertek valódi döntést hozni

Ellenzéki pártok már hetek óta kérik a kormányt, hogy szigorítson az eddigi szabályokon.

"Be kell vezetni a kijárási tilalmat, miniszterelnök úr, nem lehet tovább várni ezzel. A holnap áldozatait ma lehet megmenteni" – mondta a kormányfőnek Jakab Péter, a Jobbik elnöke még márciusban.

Lapunknak adott interjújában úgy fogalmazott:

Azokban az országokban, ahol a kormány komolyan veszi a vírus elleni küzdelmet, a lakhelyelhagyás szempontjából nem a manikűr számít indokolt esetnek, hanem a munkavégzés, az élelmiszer- és gyógyszervásárlás. A kijárást minden más esetben korlátozni kell, különben olyan mértékű lesz a hirtelen megbetegedések száma, amivel az egészségügyi ellátórendszer nem fog tudni megbirkózni.

Konkrétan most emberéletekkel szórakozik a kormány.

A jelenleg is érvényben lévő kijárási korlátozás olyan engedményeket ad a lakosságnak, melyekkel könnyedén vissza lehet élni. A rendelet szerint "egyéni szabadidős sporttevékenység, valamint szabadidős célú gyaloglás céljából is el lehet hagyni az otthonokat", tehát gyakorlatilag semmilyen tiltás nincs érvényben, és ennek látszik is az eredménye.