Azon sajnálkozik Székesfehérvár fideszes polgármestere, hogy nem kapnak tájékoztatást

Azon sajnálkozik Székesfehérvár fideszes polgármestere, hogy nem kapnak tájékoztatást

Elképesztően gyomorforgató módon próbál politikai hasznot húzni a Fidesz a Pesti úti idősotthon tragédiájából, az intézményben több mint százötven bentlakó fertőződött meg koronavírussal és heten belehaltak. Nagypénteki interjújában Orbán Viktor is azzal söpörte le a védekezéssel kapcsolatos ellenzéki kritikákat, hogy Karácsony Gergely főpolgármesternek az intézmény fenntartójaként inkább a dolgát kellene tennie. Csakhogy a főpolgármester többször hangsúlyozta, hogy egyáltalán nem vagy késve kap tájékoztatást a vírus elleni védekezéssel kapcsolatban az illetékesektől, amit ugyanezek az illetékesek egyszer sem cáfoltak.

Sőt, a legfrisebb hírek szerint az állami fenntartású intézmények ignorálták azt a fővárosi kérést, hogy csak negatív teszttel küldjenek vissza kórházakból idős embereket.

Arról sem személyesen, hanem sajtótájékoztatón értesült, hogy tömeges fertőzés van a Pesti úti otthonban, és úgy nyilván elég nehéz bármi ellen védekezni még fenntartóként is, ha alapvető információkat hallgatnak el ilyen-olyan indokokkal vagy alapvető kérésekre tesznek magasról.

Már a megyeszékhely fideszes polgármestere is szóvá teszi 

Ez az információhiány már nemcsak az ellenzéki, hanem a kormánypárti polgármesterek szemét is szúrja. Most Székesfehérvár fideszes vezetője panaszkodott arról Facebook-bejegyzésében, hogy még a polgármestereket sem értesítik arról, hogy hány fertőzöttet tartanak számon a megyeszékhelyen. Cser-Palkovics András azzal kapcsolatban jegyezte meg ezt zárójelesen, hogy a megyében gyorsan emelkedik a regisztrált fertőzések száma:

hivatalos adatot erről sajnos a polgármesterek nem kapnak, de minden bizonnyal városunkban is

A városvezető erre hivatkozva lépte meg több polgármesterrel közösen azokat a szigorításokat, amelyeket jó ideje egyedül a Jobbik kér számon a kormányzaton. Orbán Viktor ehelyett önkormányzati feladatkörbe delegálta döntéseket, pedig a bejegyzés alapján Cser-Palkovics is úgy látja, hogy a jelenlegi szabályozás egyszerűen túl puha, amiatt is sajnálkozik, hogy csak a húsvéti időszakig tudja bevezetni a szigorúbb korlátozásokat:

sajnos a mostani szabályozás lehetősége alig több mint három napra szól.

A fideszes polgármester a posztban arról is ír, hogy a többi közt azért hozta meg a szigorításokat, mert: 

  • A legfontosabb az ember – a járványhelyzetben pedig az ember életének és egészségének védelme.
  • Kiemelkedően fontos a járvány lassítása, az egészségügyi ellátórendszer, (...) tehermentesítése.

Azt csak remélni lehet, hogy a közeli Felcsúton is megértik végre párttársai a székesfehérvári polgármester érveit a szigorítás mellett.