Tudósok bírálják Kínát a világjárvány miatt, az orosz külügyminiszter szerint ez megengedhetetlen

Tudósok bírálják Kínát a világjárvány miatt, az orosz külügyminiszter szerint ez megengedhetetlen

Több mint száz politikai szereplő, tudós és aktivista a Hong Kong Free Press híroldalon megjelentett nyílt levélben bírálta a Kínai Kommunista Pártot, mindenekelőtt a "félelem kultúráját" vetik a KKP szemére, azt, hogy elhallgatott a világ elől a járvány elleni küzdelem szempontjából létfontosságú információkat.

"A KKP információ-befolyásolása miatt az Egészségügyi Világszervezet kezdetben alábecsülte a vírus veszélyességét"

- áll a levélben, amelynek írói felróják, hogy Peking számos olyan orvost, tudóst, újságírót hallgattatott el, akik a kommunista párt bejelentéseitől, közléseitől eltérő véleményt hangoztattak.

"A világjárvány arra kényszerít minket, hogy szembenézzünk a kellemetlen igazsággal: mindenkit veszélybe sodort Kína autokrata egypárti politikai rendszere, amely az élet minden területét - beleértve az emberek egészségét is - politikai szempontból mérlegeli"

- olvasható a levélben.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint viszont egengedhetetlen Kínát elmarasztalni a Covid-19-világjárvány miatt. Az orosz diplomácia vezetője egyébként Mike Pompeo amerikai külügyminiszternek arra a kijelentésére reagált, hogy a Covid-19 elterjesztőinek a világgazdaság helyreállítását követően felelniük kell majd.

"Amikor azt halljuk, hogy valaki arról elmélkedik: Kínának meg kell fizetnie mindenkinek, mert a fertőzés állítólag azért jelent meg, mert valakik valakiket nem tájékoztattak. Tudják, ez túllép az illendőség minden határán"

- idézi az MTI Lavrovot.
    

Az orosz tárcavezető óvott a koronavírus elleni küzdelem átpolitizálásától, ehelyett nemzetközi összefogást sürgetett. A tárcavezető az amerikai bírálatokkal szemben védelmébe vette az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), amely, mint mondta, az ENSZ Közgyűlésének vonatkozó, egyhangúan megszavazott nyilatkozata és a G20-csoport március 26-i rendkívüli tanácskozása konszenzussal elfogadott záródokumentuma szerint is hatékonyan működik.