Elrendelték valamennyi idősotthon ellenőrzését

.

Az operatív törzs szokásos napi sajtótájékoztatója Nagy István agrárminiszterrel kezdődött, aki megköszönte a magyar gazdatársadalomnak, hogy a járvány ellenére továbbra is dolgoznak. 

A tárcavezető kifejezte, hogy Magyarországon nincs gond az élelmiszerellátással, így továbbra sem indokolt a mértéktelen felhalmozás. Nagy István több intézkedésről is beszélt, amit a kormány bevezetett: 

  • a szabad felhasználású Agrár Széchenyi hitelkeret 200 millió forintra emelkedik,
  • a bor-, a szőlő-, és pálinka, valamint kisüzemi sörüzemek, illetve a vadgazdálkodások mentesülnek a munkavállalói közterhek fizetése alól 2020 június végéig.

Ezen határidőig a munkáltatóknak a munkavállalóik után csak az egészségügyi járulékot kell megfizetniük. 

Az agrárminiszter után Lakatos Tibor ezredes következett, aki elmondta, hogy a húsvéti hosszú hétvége alatt 4692 alkalommal intézkedtek. Kitért rá, hogy az elmúlt napokban több városban is külön szigorításokat vezettek be a polgármesterek, amelyek véleménye szerint beváltották a hozzájuk fűzött reményeket.

Néhány helyen semmibe vették a korlátozásokat - hangsúlyozta, majd ismertette: Somogy megyében, a Balaton déli partján többfős csoportosulások alakultak ki, a rendőrök emiatt 69 feljelentést tettek.

Hozzátette, a nagyobb bevásárlóközpontok környékén elsősorban azok csoportosultak, akik 65 év feletti hozzátartozójukat vitték el a 9 és 12 óra közötti idősávban vásárolni.

Kilenc főt le tudtunk venni a lélegeztőgépekről, ők már az intenzív osztályt is elhagyhatták

- derült ki Müller Cecília tájékoztatásából. Hozzátette: továbbra is igaz, hogy a vírus elsősorban az időseket és a krónikus betegséggel rendelkezőket veszélyezteti, de vannak a fiatalok között is fertőzöttek. 

Az országos tisztifőorvos szerint a járvány felszálló ágban van, a fertőzöttek száma egyre több. Leszögezte, a következő napokban főként az idősotthonokra fognak koncentrálni. Ehhez kapcsolódóan megjegyezte, hogy fontos a megfelelő védőfelszerelés megfelelő alkalmazása. A Pesti úti idősotthonnal kapcsolatban megjegyezte, hogy eddig 204 fertőzöttet regisztráltak és 10 ember hunyt el. Az épületet jelenleg a honvédség fertőtleníti. Müller Cecília ugyanakkor nem tudta megmondani, hogy mégis miként kerülhetett be oda a fertőzés. 

Kiemelte, hogy az adott intézmény orvosa dönti el, hogy kit kell tesztelni, ezután pedig a népegészségügy munkatársai döntik el, kit ellenőriznek még le a környezetéből.

"A laboratóriumi vizsgálat fontos, de nem elégséges, az izolálás a lényeg."

Müller Cecília szerint "aki átesik a víruson, védetté válik, más nem. Nem tudjuk garantálni, hogy egy pozitivitás több évre való védettséget ad."

Újságírói kérdésre úgy reagált a tisztifőorvos, hogy a várandóság állapota önmagában óvatosságra int mindenkit. Véleménye szerint ez az állapot nem jelent magasabb kockázatot, de érdemes így kezelni. Ugyanakkor kifejezte, hogy nem értesült arról, hogy fertőzött kismama lenne hazánkban, de felkészültek az ilyen esetekre is.