Ferenc pápa szerint itt volna az ideje az egyetemes alapjövedelemnek

Ferenc pápa szerint itt volna az ideje az egyetemes alapjövedelemnek

A katolikus egyházfő szerint újra kell gondolni a világjárvány utáni életet, éppen ezért húsvétvasárnapi üzenetében arról értekezett, hogy eljöhetett az ideje az egyetemes alapjövedelem átgondolásának. Ferenc pápa üzenetét a szemlélek.net fordította le magyar nyelvre. 

A pápa a szegényeknek úgy üzent: 

"ha a COVID-19 elleni küzdelem háború, ti egy valóságos láthatatlan hadsereg vagytok, akik a legveszélyesebb lövészárkokban küzdötök; olyan alakulat, amelynek nincs más fegyvere, mint a szolidaritás, a remény, a csapatszellem, mindezt újjáélesztve akkor, amikor senki nem képes önmagát megmenteni."

Hozzátette, tisztában van vele, hogy szinte soha nem kapnak méltó elismerést, miután rendszerszinten gyakorlatilag láthatatlanok. A piaci megoldások pedig nem érik el a perifériákat, "ahol az állami védőháló alig vehető észre."

Leszögezte: reméli, hogy a kormányok megértik, hogy technokrata paradigmák (akár nemzetközpontúak, akár piaci alapúak) nem elegendőek ennek a válságnak vagy az emberiséget érintő más nagy problémáknak a kezelésére. Véleménye szerint ma sokkal inkább, mint valaha, a személyt, a közösségeket és az embereket kell a középpontba állítani.

"Tudom, hogy ti nem részesültetek a globalizáció előnyeiből. Nem élvezitek a felszínes élvezeteket, amelyek sokak lelkiismeretét elaltatják, miközben állandóan szenvedtek az általuk okozott károktól.”

A katolikus egyházfő szerint eljöhetett az ideje az egyetemes alapjövedelem átgondolásának, amely elismerné és méltányolná az elvégzett tisztességes, alapvető feladatokat.

"Ez támogathatná és konkrétan meg is valósíthatná azt az egyszerre emberi és keresztényi ideált, hogy egyetlen munkás se maradjon jogok nélkül.”