Karácsony az N1TV-nek: beleköptek az önkormányzatok kinyújtott tenyerébe

Karácsony az N1TV-nek: beleköptek az önkormányzatok kinyújtott tenyerébe

Nem belecsaptak, hanem beleköptek az önkormányzatok kinyújtott tenyerébe - mondta a Nemzeti Televíziónak adott interjúban Karácsony Gergely. A főpolgármester arról is beszél, hogy miért nem tartja politikailag veszélyesnek az ellene indított kormányzati hazugságkampányt, ami a védekezést szerinte akadályozza.

Karácsony Gergely a Nemzeti Televíziónak azt mondta, hogy a járványügyi védekezés alapvetően egy kormányzati feladat, a fővárosnak az általuk hozott szabályokat kell betartatni. A főpolgármester szerint a kormány most olyan játszmába kezdett, amelyben a saját felelősségét tolja előre a Fővárosi Önkormányzatra. Azt mondja, azzal, hogy egyedül határozták meg a katasztrófavédelmi időszakkal kapcsolatos döntéseket a parlamentben, hogy se az ellenzéket, se az önkormányzatokat nem vonták be a döntések előkészítésébe, magukra húzták a felelősséget ebben az ügyben.

Rájöttek, hogy hibáztak és egy olyan kommunikáció indult el, ami már előre úgy csinál, hogy az ellenzék akadályozta a védekezést.

A Pesti úti idősotthonnal kapcsolatban elmondta, hogy nem szokott beszélni Orbán Viktor miniszterelnökkel, akkor sem hívta fel, amikor arról beszélt a kormányfő a Kossuth Rádión, hogy az ellenzék nem képes megbirkózni a feladattal. Legutóbb a múlt szerdai kormányülésen találkoztak, ahol elmondta, hogy szerinte hibás az a védekezési stratégia, ami mellőzi a tömeges tesztelést.

Hazug rágalomhadjáratnak nevezte a Fidesz felelősséghárítását, ami szerinte a védekezést akadályozza. Karácsony azt mondta, hogy politikailag őket nem érinti, mert előbb-utóbb a kormányra fog visszahullani, hogy

nem belecsaptak, hanem beleköptek az önkormányzatok kinyújtott tenyerébe.

Azt hangsúlyozta, hogy itt egyedül a Fidesz próbál meg a koronavírusból politikai hasznot húzni, hiszen

ők sem szólították fel Orbán Viktort lemondásra, pedig állami fenntartású intézményekben is megjelent a fertőzés.

Karácsony azt mondta, hogy az országos tiszti főorvos is csak a Pesti úti intézménnyel kapcsolatban érzi azt, hogy tájékoztatni kell, miközben ő is csak onnan tudja, hogy hány fertőzött van a Pesti úti idősotthonban, hogy az állam helyett elkezdte a főváros a tesztelést.

Az interjúban Karácsony beszélt még arról is, hogy

  • mit tesznek a védekezés átláthatóságáért;
  • mit eredményeznek a kormány eddigi döntései;
  • mit tett még szóvá a kormányülésen
  • hogyan érinti Budapestet a vírus okozta válság.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/FuTGgOr2JVw.jpg?itok=JZArc_Gk","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=FuTGgOr2JVw&feature=youtu.be","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}