A nappaliból irányítják a marsjárót

A nappaliból irányítják a marsjárót

A koronavírus miatt a NASA-nál is törekszenek arra, hogy minél több munkavállalójuk végezhesse a feladatait otthonról, így van ez a Curiosity marsjárót irányító csapat esetében is. Március 20-án volt az első alkalom, hogy üres volt az a dél-kaliforniai iroda, ahonnan a mérnökök kezelik a rovert.

Két nappal később a Curiosity a nappalikból érkező parancsot végrehajtva fúrás segítségével sziklamintát vett a vörös bolygón.

A mérnökök és tudósok szinte folyamatos videokonferenciában állnak és az üzenetküldő alkalmazásokra is támaszkodnak, Ez kicsit hosszabbá teszi a munkát, amivel a napi parancsok száma csökkenhet, de nem áll le a kutatómunka a Marson.

(NASA)

Irány a Mars!

A NASA prioritásai között az elmúlt években ismét előkelő helyre került a Mars-projekt. 2014 januárjában az űrügynökség bizonyítékokat mutatott be arra vonatkozóan, hogy az ősi Marson adottak voltak az élet kialakulásának feltételei, ezután az Opportunity és a Curiosity marsjárók feladatát is módosították és az ilyen jellegű kutatásokat állították célkeresztbe.