Akár 6,3 százalékos gazdasági visszaesés lehet idén

Akár 6,3 százalékos gazdasági visszaesés lehet idén

A koronavírus hatásainak köszönhetően az idén 6,3%-kal eshet vissza a magyar gazdaság – olvasható a JP Morgan szerdán megjelent elemzésében. Ezzel az amerikai bank elemzői rontották becslésüket a korábbihoz képest, bár már eddig is 6%-os magyar recesszióval számoltak. Ezzel egyébként nem lógnánk ki a régióból, a legtöbb kelet-közép-európai országban már korábban is 5-6%-os gazdasági visszaeséssel számoltak a bank szakemberei - írja az elemzést közlő Portfolio.hu.

Ugyanakkor a bank szakemberei a régióban Magyarországon várják a legnagyobb gazdasági visszaesést. Ez szembe megy például a Nemzetközi Valutaalap (IMF) napokban közölt előrejelzésével, a szervezet 3,1%-os zsugorodásra számít idén, ami Szerbia után a legkisebb lenne. Ezzel szemben  Morgan Stanley előrejelzése öt százalékos visszesést prognosztizál, a Kopint-Tárki szerint viszont a 10 százalékos zsugorodás sincs kizárva.

A vírus és a gazdaság - Vezető közgazdászok a COVID-19 hatásairól

Mini pénzügyi csúcs elnevezéssel tartott online konferenciát a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF), melyen neves közgazdászok, pénzügyi tanácsadók elemezték a koronavírus okozta pénzügyi-gazdasági válságot és igyekeztek tanácsokat adni a jövőre. A konferencián az Alfahír is részt vett. Jaksity György közgazdász, a Concorde Zrt.

Jöhet a "visszapattanás"

Mint írják, az év második felére a világ úrrá tud lenni a járványon, akkor az idei zuhanás után 2021-ben komoly visszapattanás jöhet, jelenleg a legtöbb elemzőnek ez az alapforgatókönyve. A JP Morgan például Magyarországon 5,3%-os gazdasági növekedést vár jövőre.

Ugyanakkor azt a gazdasági szaklap is hangsúlyozza, hogy bár nálunk lesz a legnagyobb visszaesés 2020-ban, viszont a felpattanás nem a magyar gazdaságban a legerősebb.

Felpörög a hiány

A JP Morgan előrejelzése szerint idén a GDP 5,7 százaléka lehet a költségvetési hiány. Viszont ebben sem vagyunk egyedülállók, a régió legtöbb országában jelentősen megugrik majd a deficit, ami két okra vezethető vissza: egyrészt a vártnál sokkal rosszabb növekedés (illetve zsugorodás) önmagában rontja az egyenleget az alacsonyabb adóbevételek és a fogyasztás elmaradása miatt, másrészt pedig a legtöbb fejlett országhoz képest Kelet-Közép-Európában is korábban nem látott élénkítő csomagokat jelentettek be a kormányok, hogy ellensúlyozzák a járvány negatív következményeit.

A JP Morgan friss anyagának legnagyobb újdonsága, hogy az elemzők szerint a hiány nem csökken majd automatikus vissza: A magyar büdzsé esetében még jövőre is 5,2%-os deficittel számolnak az elemzők. Ez azt jelenti, hogy a szakemberek szerint a gazdaság erőteljes visszapattanásához a költségvetés még nem korrigálhat, fenn kell tartania a lazaságát.

Nagyrészt a globális környezetnek köszönhetően az inflációtól nem kell tartanunk a következő években, a JP Morgan szerint az átlagos áremelkedési ütem a tavalyi 3,3 százalékról 2020-ban 2,6%-ra, majd jövőre 2,5%-ra csökkenhet.

A forint viszont jelentősen gyengülhet. Mint írják, a bank elemzése szerint a második negyedévben meg kell barátkoznunk a 370-es, 2021 elejére pedig a 392-es eurós árfolyammal.