Videó: ingyen osztják a maszkot az osztrák vásárlóknak, nálunk több tízmillió áll raktárakban

Videó: ingyen osztják a maszkot az osztrák vásárlóknak, nálunk több tízmillió áll raktárakban

Néhány óra alatt óriási, több százezres nézettséget ért el az felvétel, amit egy magyar férfi készített egy ausztriai Spar üzlet előtt. A videón az látható, hogy a maszk nélkül érkező vásárlóknak a bejáratnál ingyen adják a védőfelszerelést, valamint a kezüket és a bevásárlókocsi fogóját is lefertőtlenítik.

A feltöltő egy másik videót is készített, ezen azt örökítette meg, hogy egy dolgozó sorra fertőtleníti le a használt bevásárlókocsikat:

Van egy harmadik videó is, ez már az üzletben készült: 50 darab szájmaszkot 37,5 euróért, azaz 13.230 forintért kínálnak, darabja tehát 75 eurócent, azaz 264 forint. Ez az átlag magyar ár alatt van.

A magyar kormány kész reklámkampányt épít rá, hogy hány maszkot vásárolt Kínától: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden azt mondta a parlamentben, hogy Magyarországnak több mint 148 millió 700 ezer maszk beszerzésére van szerződése, amelyből 46 millió 855 ezer már megérkezett. Ebből azonban a magyar állampolgárok egy darabot sem kaptak, ellenben több százezret ajándékoztak el belőle más országoknak.

Karácsony Gergely főpolgármester pénteken bejelentette, hogy április 27-től kötelező lesz a maszk használata a fővárosi tömegközlekedési eszközökön, ugyanakkor ebben az esetben is kirajzolódott, hogy a magyar lakosság árván lett hagyva a védekezésben: maszk helyett kénytelenek elfogadni az arc elé tekert sálat vagy kendőt is.