Gyöngyösi Márton: az Európai Unió úgy látja, Orbán Viktor diktatúraépítésre használja fel a koronavírus-járványt

Gyöngyösi Márton: az Európai Unió úgy látja, Orbán Viktor diktatúraépítésre használja fel a koronavírus-járványt

„Itt az a nézet alakult ki –valószínűleg nem alaptalanul-, hogy Orbán Viktor ezt a helyzetet is kizárólag arra használja fel, hogy diktatúrát építsen ki Magyarországon, és felszámolja a jogállamiságot a parlament kiiktatásán keresztül. Márpedig ezt itt nem tűrik” – mondta pénteki videójában Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese, EP-képviselője.

Az ellenzéki politikus szerint miközben az Európai Unió folyamatosan azon dolgozik, hogy hogyan lehetne pénzügyileg támogatni az uniós állampolgárokat, egyes országok –köztük Orbán Viktor vezetésével Magyarország- ezt próbálja „megtrollkodni”. Ez azonban súlyos következményekkel járhat, akár pénzügyi forrásoktól is eleshet az ország – mutatott rá arra az esetre, ha a magyar kormány nem mutat együttműködést.

Gyöngyösi Márton azt mondta, egy ilyen szintű válsággal szemben csakis globális fellépés vihet sikerre, éppen ezért a csütörtökön Brüsszelben tárgyalt, alapvetően koronavírussal kapcsolatos indítványba bekerült egy passzus, ami szankcionálja azon tagállamokat, amik a járványt a jogállamiság felszámolására használják fel.

„Sajnos Magyarország és Orbán Viktor is meg van említve”

Mint arról csütörtökön beszámoltunk, közös állásfoglalásban ítéli el a magyar kormányt a felhatalmazási törvény miatt az Európai Parlament több képviselőcsoportja is. A dokumentumot egyszerre jegyzi a Fidesznek máig otthont adó Európai Néppárt, a szocialisták, a liberálisok és a zöldek.