Lengyelországban már kötelező a maszkviselés

Lengyelországban április 20-tól enyhítenek a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedéseken, az egészségügyi szabályok betartása mellett egyszerre többen tartózkodhatnak majd a boltokban és templomokban, újból megnyitják az erdőket, parkokat - jelentette be  Mateusz Morawiecki kormányfő csütörtöki sajtóértekezletén.

Az enyhítések:

  • a 100 négyzetméter alatti üzletekben egy pénztárra számolva 4 ügyfél tartózkodhat, a nagyobbakban 15 négyzetméterenként 1-2 személy, ez a templomokra is vonatkozik, ott eddig csak öt hívő vehetett részt a szertartásokon
  • a bolti eladóknál lázmérést vezetnek be
  • hétfőtől lehet erdőkbe, parkokba járni, a kötelező távolságtartási szabályok mellett

A kormányfő kilátásba helyezte: a következő hetekben újabb enyhítéseket fognak bejelenteni, az ütemezés az aktuális epidemiológiai helyzettől függ majd. A következő szakaszokban a kereskedelem, a szolgáltatások beindítását tervezik. Lehetővé akarják tenni a gazdasági tevékenység és a társadalmi élet feléledését, mindezt azonban továbbra is az egészségügyi elővigyázatossági szabályok betartása mellett. "A koronavírus elleni harc nem ér véget, de most már ellentámadást indítunk" - jelentette ki Morawiecki.

Elmondta egyúttal: feltehetőleg még sokáig érvényben marad a nagyobb társasági rendezvények tilalma. A határzár esetleges feloldására vonatkozó kérdésre Morawiecki úgy válaszolt: a határzár legalább május 3-ig érvényben marad. Később ismertetik az iskolai oktatás újraindítását illető terveket is.

A kormányfő közölte: a koronavírus elleni harc most következő szakaszában három fő irányt akarnak követni, mégpedig "az elkülönítés, az azonosítás és az informatika szélesebb körű alkalmazásának" irányát.

Az első továbbra is a kölcsönös távolságtartás, valamint a szájmaszk csütörtöktől mindenkire kötelező köztéri viselését jelenti. A második a lehetséges fertőzöttek és korábbi kapcsolataik mihamarabbi kiszűrését, a harmadik pedig a járvány elején bevezetett távmunka minél szélesebb körű alkalmazását - magyarázta Morawiecki.

(MTI nyomán)