Szlovéniában májusban döntenek az érettségiről

Szlovéniában májusban döntenek az érettségiről

A szlovén kormány május elseje után megvizsgálja és az aktuális járványügyi helyzet függvényében dönt arról, hogy az érettségi előtt álló diákok visszatérhetnek-e az iskolákba - közölte Simone Kustec szlovén oktatási miniszter a válságkabinet szombati sajtótájékoztatóján.

Az MTI beszámolója szerint Szlovénia hétfőtől több, a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására hozott korlátozáson is enyhít: újra kinyithatnak az építőanyagot, háztartási gépeket értékesítő boltok, az autó-, motor- és kerékpárszaküzletek és szervizek, a vegytisztítók, a 400 négyzetméternél nem nagyobb üzletek - kivéve a bevásárlóközpontok üzleteit -, valamint a kutya- és macskaápoló szalonok, május 4-től pedig a fodrász és kozmetikai szalonok is.

A szabadság tömeges kivételével akadályozná meg a PDSZ az érettségit

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) koordinált szabadságkivétellel akadályozná meg a május 4-én esedékes érettségit. A szakszervezet közleményében kifejezi: nem hagyják, hogy 85 ezer gyereket és 6 ezer pedagógust rángassanak be érettségizni a járványügyi veszélyhelyzet kellős közepén. A PDSZ koordinált szabadságkivétellel akarja megakadályozni a veszélyes, májusban megtartandó érettségit.

Szlovéniában csütörtökről péntekre 13-mal, 1317-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma. Az előző naphoz képest négy újabb beteg hunyt el, ezzel 70-re nőtt a járvány halálos áldozatainak száma. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 40 580 koronavírustesztet végeztek, a diagnosztizált betegek közül 27-et ápolnak intenzív osztályon.