Putyin: "Minden rendben lesz Isten segítségével!"

Putyin: "Minden rendben lesz Isten segítségével!"

A fertőzés terjedésének megelőzésére törekednek az orosz hatóságok a koronavírus-járvány elleni küzdelemben - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az ortodox húsvét alkalmából elmondott televíziós köszöntőjében. Eközben az újonnan fertőzöttek számának napi növekménye meghaladta a hatezret.

"Figyelmesen elemezzük a többi ország tapasztalatait, aktívan együttműködünk határon túli barátainkkal és kollégáinkkal, értjük, hogy mi történik, látjuk a kockázatokat, tudjuk, hogy mit kell tennünk a helyzet bármilyen alakulása esetén, és azt tesszük, ami szükséges"

- idézi az MTI az orosz elnököt.

Igyekezett megnyugtatni hallgatóságát, hogy az ország vezetése magabiztosan ura a helyzetnek, és Oroszországnak megvannak a szükséges erőforrásai és tartalékai ahhoz, hogy megvédje az embereket, és támogassa a gazdaságot a koronavírus terjedése közepette.

"Minden rendben lesz Isten segítségével!"

- mondta a felvételen kandalló és ikon előtt, teával, hagyományos húsvéti édeségekkel megterített asztalnál ülő elnök, nyakkendő nélkül, kigombolt kardigánban.

Az ország ortodox templomaiban vasárnapra virradóra a gyülekezet távollétében tartották meg a liturgiát. A Kirill pátriárka vezetésével a moszkvai Megváltó Krisztus bazilikában bemutatott szertartást több országos televízió élőben közvetítette.

Oroszországban egy nap alatt 6060-nal 42 853-ra nőtt az igazolt fertőzések száma a vasárnap közzétett hivatalos adatok szerint. A halálozások száma 48-cal 361-re, a gyógyultaké pedig 234-gyel 3291-re nőtt. Moszkvában 24 324, Moszkva megyében 4663, Szentpéterváron pedig 1760 fertőzés-esetet rögzítettek. A halottak száma ezekben a régiókban 176, 49 és 8, a gyógyultaké pedig 1763, 162 és 239. Az országban eddig több mint 1 millió 930 ezer szűrést végeztek el.