Putyin szerint az ország vezetése magabiztosan ura a helyzetnek

A fertőzés terjedésének megelőzésére törekednek az orosz hatóságok a koronavírus-járvány elleni küzdelemben - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az ortodox húsvét alkalmából elmondott televíziós köszöntőjében. Eközben az újonnan fertőzöttek számának napi növekménye meghaladta a hatezret.

Vlagyimir Putyin szerint az ország vezetése magabiztosan ura a helyzetnek, és Oroszországnak megvannak a szükséges erőforrásai és tartalékai ahhoz, hogy megvédje az embereket, és támogassa a gazdaságot a koronavírus terjedése közepette.

Az ország ortodox templomaiban vasárnapra virradóra a gyülekezet távollétében tartották meg a liturgiát. A Kirill pátriárka vezetésével a moszkvai Megváltó Krisztus bazilikában bemutatott szertartást több országos televízió élőben közvetítette.

Oroszországban egy nap alatt 6060-nal 42 853-ra nőtt az igazolt fertőzések száma a vasárnap közzétett hivatalos adatok szerint. A halálozások száma 48-cal 361-re, a gyógyultaké pedig 234-gyel 3291-re nőtt.

A járvány elleni küzdelem jegyében Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester a hétvégén bejelentette, hogy május 1-ig meghosszabbítja és megszigorítja az utazási korlátozást a fővárosban. Közölte, hogy szerdától megszűnik a vonaljegyek használata a tömegközlekedési eszközökön, amelyeken ezentúl csakis bérletkártyával vagy szociális igazolvánnyal lehet majd utazni.

Ezek számát az utazáshoz megkövetelt digitális kód lehívásakor meg kell majd adni minimum öt órával a használat előtt. A beléptető és jegykezelő rendszer azonosítani fogja, engedély hiányában pedig vissza fogja utasítani őket.

A gépkocsival utazóknak is le kell adniuk a kód igénylésekor rendszámukat, ellenkező estben a térfigyelő kamerák és a közlekedési járőrök felvételei alapján meg fogják bírságolni őket. A főváros emellett külön digitális igazolványt bocsát ki a járvány következményeinek elhárításán dolgozó önkéntesek számára.

A katonák, a rendvédelmi szolgálatok tagjai és egyéb, állami igazolvánnyal rendelkező személyek nem kötelesek digitális kódot igényelni, de a szolgálati vagy magánautóik rendszámát be kell jegyeztetniük a polgármesteri hivatal honlapján.

A főváros emellett az ingyenes gyógyszerellátást a koronavírus-fertőzöttek mellett azokra is kiterjesztette, akik vírusos légúti megbetegedés miatt koronavírus-gyanúsak.

Szobjanyin szerint az eddigi korlátozásoknak köszönhetően sikerült Moszkvában megakadályozni a fertőzés robbanásszerű terjedését, amit az első szerény győzelemnek nevezett.

(MTI nyomán)