Újabb európai kritika Orbán hatalmi törekvései miatt

Újabb európai kritika Orbán hatalmi törekvései miatt

Civico Europa állásfoglalását 19 európai újság közölte - itthon a Népszava -, és 73 közéleti személy írta alá. A kritikusok továbbra is a felhatalmazási törvényre figyelmeztetnek. 

"Mi, európaiak két vírussal kell, hogy megküzdjünk egyidejűleg és egyforma erőbedobással. Az egyik a COVID-19, amely a testünket támadja meg, de van egy másik fertőzés is, amely a gondolatainkat és a demokratikus rendszereinket veszi célba"

- dobják magasra a labdát már rögtön a nyilatkozat elején. 

Az aláírók aggályuknak adnak hangot, mert a veszélyhelyzetben bevezetett rendeleti kormányzásnak nincs konkrét határideje. 

"Ez a hatalmi koncentráció példátlan az Európai Unióban. Nem szolgálja a COVID-19 – vagy annak gazdasági következményei – elleni harcot. Ehelyett megnyitja az utat mindenféle visszaélések előtt. Köz- és magánjavak fölött a végrehajtó hatalom kénye-kedve szerint, nagyrészt elszámoltathatatlan módon rendelkezhet. Ez a végkifejlete Magyarország évtizedes sodródásának az autokrácia irányába, ami veszélyes"

- írták. 

A helyzet taglalását követően arra jutnak, hogy felhívják az Európai Bizottságot, hogy sürgősen reagáljon és alkalmazzon szankciókat, arányban az európai szabályok és normák elfogadhatatlan megsértésével. Az Európai Parlament és a Tanács késedelem nélkül fogadja el ezeket a szankciókat.

A levél álóírói biztosra mennek abban, hogy az Orbán-kormány biztosan ütős kommunikációs választ fogalmazzon meg az igaztalanul megtámadott fél szerepében:

"Végül felhívunk minden európai állampolgárt, hogy ami Magyarországon történik, azt ne valamilyen külső tényezőnek tekintse, hanem a közös érdekeink elleni alapvető fenyegetésnek."

A kezdeményezők:

a CIVICO két társelnöke, Guillaume Klossa (Franciaország) és Francesca Ratti (Olaszország), továbbá Guy Verhofstadt, volt belga miniszterelnök és Andor László volt EU-biztos.

Az aláírók között van Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság volt elnöke, Uffe Ellemann-Jensen volt dán külügyminiszter, Jyrki Katainen volt finn miniszterelnök, Aleksander Kwasniewski volt lengyel államfő, Bernard-Henri Lévy francia filozófus, Vesna Pusic volt horvát miniszterelnök-helyettes, Petre Roman volt román, Taavi Röivas volt észt és Vladimir Spidla volt cseh kormányfő. A teljes lista a www.civico.eu oldalon tekinthető meg.