A járvány utánra is szólna az otthoni munkavégzés joga Németországban

A járvány utánra is szólna az otthoni munkavégzés joga Németországban

Bevezethetik Németországban az otthoni munkavégzés jogát, a szövetségi munkaügyi és szociális minisztériumban már dolgoznak a törvényjavaslaton - mondta a tárca vezetője egy vasárnapi lapinterjúban.

A jogszabálytervezet ősszel kerül a kormány elé, és arról szól majd, hogy bárki dolgozhat otthonról, ha szeretne, és el tudja végezni a feladatait munkahelyi jelenlét nélkül  - mondta Hubertus Heil a Bild am Sonntag című lapban közölt interjúban.

Valamennyi munkakörben meg lehet majd követelni az otthoni munkavégzés (homeoffice) lehetőségét, amelyben nincs feltétlenül szükség személyes megjelenésre a vállalat telephelyén. A munkavállaló szabadon eldöntheti majd, hogy állandóan, vagy bizonyos napokon dolgozik otthonról.

Ugyanakkor méltányos, "fair szabályokkal megakadályozzuk, hogy az otthonról végzett munka túlságosan belefolyjon a magánéletbe" - mondta a szociáldemokrata (SPD) politikus, kiemelve, hogy

"a homeoffice-ban is lejár a munkaidő, méghozzá nem este tízkor".

A koronavírus-járvány kezdete óta az első óvatos becslések szerint 12 százalékról  25 százalékra emelkedett az otthonról dolgozó alkalmazottak aránya, ami azt jelenti, hogy nyolcmillióan végzik el a munkájukat hazulról. El kell érni, hogy ezt a járvány után is megtehessék - mondta Hubertus Heil.

A Bild am Sonntag összeállítása szerint az érvényes munkaügyi szabályok szerint az otthoni munkavégzés csak a munkaadó és az alkalmazott külön megállapodásával lehetséges. A munkahelyi balesetekre vonatkozó biztosítás a homeoffice-ra nem érvényes, így nem számíthat kártérítésre az otthon dolgozó alkalmazott, ha a munkaidő alatt balesetet szenved a lakásában.