Stadionfenntartás helyett: 104 milliárd forintos segélyt ad a cseh minisztérium hat kórháznak

Stadionfenntartás helyett: 104 milliárd forintos segélyt ad a cseh minisztérium hat kórháznak

Több mint 7,7 milliárd koronás (103,95 milliárd forint) egyszeri, vissza nem térítendő pénzügyi segélyt nyújt a cseh egészségügyi minisztérium hat nagy kórháznak, hogy rendezhessék felgyülemlett tartozásaikat - közölte a szaktárca, hozzátéve, hogy a javaslatot Adam Vojtech egészségügyi miniszter a kormány elé terjesztette jóváhagyásra.

Ebben rögtön két dolog tűnhet fel:

- nálunk most nem kapnak pénzt a kórházak, de még a védőfelszerelés sem mindig jut el hozzájuk

- nincs egészségügyi minisztériumunk sem, ellenben a miniszterelnök propagandistáinak van

A cseh hírügynökség szerint négy prágai (Általános Egyetemi Kórház, Královské Vinohrady Egyetemi Kórház, a Bulovka, illetve a Thomayer kórházak) és két brünni (Szent Anna Kórház, Egyetemi Kórház) kórházról van szó.

"Ezeknek a kórházaknak a helyzete, egyebek között a mostani járványválság következtében is mára kritikussá vált"

- állítja a minisztérium.

A tárca közleménye szerint a hat kórház anyagi gondjait nem azok jelenlegi vezetése okozta, a korábbi évekből örökölt problémákról van szó.

"A koronavírus-járvány körüli helyzet is egyértelműen azt bizonyította, hogy a rendkívüli problémákkal alapvetően a jó anyagi hátterű intézmények birkóznak meg sikeresen"

- állítja a minisztérium. Leszögezte: a tárca a mostani nehéz helyzetben is kiemelt feladatának tartja, hogy biztosítsa az állami kórházak jó anyagi helyzetét és működésük hátterét.