Jakab Péter: eddig a kormány csak a néptől várt el közteherviselést

Jakab Péter: eddig a kormány csak a néptől várt el közteherviselést

Jakab Péter szerint a Fidesz a saját milliárdosait védi, ezért rengeteg magyar ember veszítheti el munkáját. A Jobbik elnöke online sajtótájékoztatóján sajnálatát fejezte ki, hogy a Fidesz nem hajlandó napirendre venni a Mészáros-adót, holott a társadalom többsége szerint is szükség volna az Orbán-rendszerből brutális hasznot húzók megadóztatására.

Kedden a fideszes többségű gazdasági bizottság lesöpörte a jobboldali néppárt javaslatát, amely alapján a munkanélkülivé vált tömegeket is lehetett volna segíteni az állami pénzből milliárdossá vált "üzletemberekre" kivetett különadóval. Jakab Péter szerint a kormánypárt

világossá tette, hogy még veszélyhelyzetben sem a magyar munkahelyeket akarja megvédeni, hanem kizárólag Orbán Viktor vagyonát.

Szerinte még arra sem volt hajlandó a bizottság, hogy vitát folytathassanak a javaslatról, amit még a Fidesz-szavazók négyötöde is támogat.

A Fidesz hallani sem akar erről az adóról, pedig most égető szüksége lenne hazánknak a többlet bevételre, hogy megmenthessük a munkahelyeket.

Hozzátette, hogy a kormány becslései szerint 51 ezer honfitársunk vesztette el a munkahelyét márciusban, míg korábban Gulyás Gergely arról beszélt, hogy a munkanélküliek száma többszázezerre is növekedhet. 

"Eddig a kormány csak a néptől várt el közteherviselést: elvárták, hogy fizessenek a dolgozók, a vállalkozók, az önkormányzatok, az ellenzéki pártok. Orbán Viktor családi és baráti köre azonban valahogy kimaradt a szórásból."

- emlékeztetett a Jobbik elnöke, aki elmondta, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt is Mészáros Lőrinc üzleti köre százmillárdos értékben tehetett zsebre közbeszerzéseket. 

A választók elsöprő többsége bevezetné a Mészáros-adót

A Fidesz-szavazók 77%-a egyetért azzal a jobbikos kezdeményezéssel, amely alapján az elmúlt években meggazdagodó vállalkozókra különadót kellene kivetni a válságkezelés érdekében. Az Iránytű Intézet reprezentatív kutatása alapján a Mészáros-adót a teljes népesség 80%-a támogatná. A többség ellenzi az önkormányzatok és az ellenzéki pártok megsarcolását is.

A Jobbik éppen ezért azt javasolja, hogy a kormány sújtsa különadóval azon gazdasági szereplőket, amelyek 2015. március 1-jétől 2020. február 29-éig számítva, bármely adóévben legalább 250 millió forint becsült értéket elérő közbeszerzési eljárást nyertek el.

Az állami megrendelésekben utazó oligarchákra kirótt Mészáros-adó mértéke eltérő kulcsokkal bírna:

  • 100 millió forint adóalapig 20 százalékot,
  • 100 millió forinttól - 500 millió forint adóalapig 25 százalékot,
  • 500 millió forint adóalap felett 30 százalékot

kellene befizetniük a közösbe. A Jobbik elnökének összegzése szerint:

ebből a pénzből 100 milliárd forintos bevételre tehetne szert az állam, amelyből minimum 200 ezer munkahelyet lehetne megteremteni. 

Jakab Péter arra kéri a fideszes többséget, hogy gondolják át újra a javaslatot.

Orbán Viktor milliárdjai vagy a magyarok munkahelyei. A kettő közül most csak az egyiket tudjuk megmenteni. A Jobbik a magyarok munkahelyeit támogatja és ugyanezt várjuk a valamennyi országgyűlési képviselőtől is

- zárta sajtótájékoztatóját a politikus.