Nem lesz kötelező a sofőröknek maguknál tartani a jogsit?

Nem lesz kötelező a sofőröknek maguknál tartani a jogsit?

A kormány részéről újra benyújtottak egy salátatörvény-tervezetet, a címe az "Egyes törvényeknek a polgárok biztonságát erősítő módosításáról" - írja az Index. A javaslat rengeteg rendészeti tárgyú szabályozást újítana meg, például a közúti közlekedésről szóló 1988. évi. I. törvény vonatkozó passzusát ezzel a sorral egészítenék ki:

jármű magyar hatóság által kiállított hatósági engedélyét a belföldi forgalomban a vezetőnek nem kötelező magánál tartania.

Az indoklásban ez áll: "a módosítás biztosítja, hogy a belföldön nyilvántartásba vett jármű vezetőjének a forgalmi engedélyt ne kelljen magánál tartania, mivel azok a közúti közlekedési nyilvántartásból ellenőrizhetőek".

A jogosítványra vonatkozó részben erre módosulhat a mondat: "engedéllyel vagy az engedélynyilvántartásba bejegyzett érvényes vezetési jogosultsággal" kell rendelkeznie. Az indoklás: "ha a vezetői engedélyt belföldön már nem lesz kötelező a polgárnak magánál tartania, akkor a vezetési jogosultsága az engedély-nyilvántartásba bejegyzett érvényes vezetési jogosultság alapján ellenőrizhető, a szövegcserés módosítás erre irányul".

Van egy általánosabb jellegű indoklás is:

2021. február 1-jétől megvalósul az első vezetői engedély kiadására irányuló eljárás teljes mértékű elektronizálása. A tervezet a vezetői engedélyhez kapcsolódó eljárások további egyszerűsítését szolgálja. A módosítás célja, hogy a már kiállított vezetői engedélyt és a forgalmi engedélyt a belföldi járművezetés során a járművezető ne legyen köteles magánál tartania, az okmányok megléte a nyilvántartásból ellenőrizhető legyen. 

Az új szabályozás a tervezet szerint 2023. január 1-jén léphetne életbe.