Magára hagyott oktatás: a jövőben akárkiből lehetne tanár

Magára hagyott oktatás: a jövőben akárkiből lehetne tanár

A kormány új köznevelési módosító javaslatot nyújtana be, amely alapján, jövő év augusztus elsejétől hatályon kívül helyeznék a Nemzeti köznevelési törvény (Nkt.) 3. mellékletét, amely azt tartalmazza, milyen végzettséggel vagy szakképzettséggel lehet betölteni egy-egy pedagógus-munkakört - értesült a Népszava.

A lap emlékeztet, hogy a törvénynek ez a melléklete szabályozza többek között azt, hogy óvónőként csak óvodapedagógus végzettséggel rendelkező személyt lehet alkalmazni, vagy hogy gimnáziumi tanárnak csak az mehet, akinek egyetemi szintű, a tantárgynak megfelelő szakos tanári diplomája van.

A szakszervezetek szerint ezzel a módosítással csak az egyre súlyosbodó tanárhiányt próbálná meg igen sajátos módon kezelni a kormány. Mint ismert, a szakszervezetek számításai szerint nagyjából 4-5 ezer fős hiányról lehet beszélni. Ráadásul a Közoktatási Információs Rendszer adatai szerint a tanárok életkora is egyre magasabb. Az általános iskolai pedagógusok 27 százaléka már 55 év feletti, azaz az alsós tanárok több mint negyede 10 éven belül nyugdíjba megy. 

A szakmát ezen felül a pályaelhagyás is sújtja: a 2018/2019-es tanévben 12 634-en kezdtek meg valamilyen pedagógus munkakör betöltéséhez szükséges végzettséget és szakképzettséget biztosító képzést. Diplomát azonban csak 8026-an szereztek abban az évben. A pedagógus hivatást választók száma pedig alig haladta meg a 6 ezret.

"Tíz éve a Fidesz-KDNP irányítja az országot, tehát nem visszafelé kéne mutogatni, hanem cselekedni"

Írásbeli kérdéssel fordult Ander Balázs a Jobbik országgyűlési képviselője Kásler Miklóshoz, azok után, hogy a legfrissebb adatok szerint 2001 óta nem jelentkeztek ilyen kevesen az egyetemi felvételire. A probléma azért is súlyos, mert a tanárhiánytól senyvedő pedagógusképzésre is 43 százalékkal kevesebben jelentkeztek. Éveken belül összeomolhat a pedagógusszakma.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás a Népszavának a módosító javaslatról azt mondta, hogy ha ezt eltörlik, azzal lényegében bárkit bármilyen tanári munkakörben alkalmazhatnak majd.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyébként úgy reagált, hogy a pedagógus munkakörök betöltésének képzettségi, végzettségi feltételei nem változnának, továbbra is csak képzett pedagógusok taníthatnak majd.

„A törvény felhatalmazó rendelkezései kiegészülnek, és ez alapján kormányrendeleti szinten helyeznénk el a tartalmi szabályokat”

– írták.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Szűcs Tamás szerint szerint beszédes, hogy a képesítési előírásokat összegző mellékletet nem idén, hanem csak jövőre helyeznék hatályon kívül. Úgy véli, ennek köze lehet a korábban már felmerülő pedagógus státusztörvénynek, amely egyébként a köznevelésben dolgozó tanárok közalkalmazotti jogállását is megszüntetheti.