Trump szerint Kína ellene kampányol az elnökválasztáson, Peking cáfol

Trump szerint Kína ellene kampányol az elnökválasztáson, Peking cáfol

Trump azon gondolkodik, hogyan számoltathatja el Kínát.

Peking nem avatkozik be az amerikai elnökválasztásba - jelentette ki Keng Suang kínai külügyi szóvivő csütörtökön, miután Donald Trump amerikai elnök úgy nyilatkozott, hogy Kína megpróbálja aláásni az esélyeit a novemberi választásokon.

Keng úgy fogalmazott: az elnökválasztás az Egyesült Államok belügye, Peking pedig nem örülne annak, ha belerángatnák.

A kínai külügyi szóvivő arra reagált, hogy Trump elnök egy szerdai interjúban a Reuters hírügynökségnek úgy nyilatkozott: Kína mindent el fog követni azért, hogy elveszítse a megmérettetést. Trump szerint Peking szívesebben látná Joe Biden demokrata párti jelöltet az elnöki székben, mert azt reméli, Biden enyhítené a nyomást, amelyet a Trump-kormányzat helyezett Kínára egyebek mellett a két ország közötti kereskedelem terén.

A regnáló amerikai elnök kijelentette: Kína azt akarja elérni, hogy ne válasszák őt újra novemberben, "bármire képes " ennek érdekében, erre bizonyíték, ahogyan kezelte a koronavírus-járványt. Elmondta azt is: gondolkodik azon, hogyan számoltathatja el Kínát lépéseiért.

"Sok lehetőségem van"

- jelentette ki.

Trump kezdettől fogva hibáztatja a kínai vezetést amiatt, hogy a Vuhanból kiindult járvány világjárvánnyá vált, az Egyesült Államokban is már legalább 60 ezer ember halálát okozta, és mély recesszióba taszította az amerikai gazdaságot, ennek révén jócskán elapasztva a reményt arra, hogy novemberben újraválasszák - olvasható az MTI tudósításában. 

A republikánus párti elnök - akit gyakran vádolnak azzal az Egyesült Államokban, hogy nem intézkedett elég gyorsan a járvány elleni küzdelem felől - kijelentette, hogy Kínának aktívabbnak kellett volna lennie a világ mihamarabbi tájékoztatásában a járvány ottani terjedéséről. A riporter konkrét válaszlépésekre vonatkozó kérdésére azonban csak annyit mondott, hogy vizsgálják Washingtonban, hogyan indulhatott el a járvány, és több lehetőségük van erre reagálni.

"Kína képes bármit megtenni azért, hogy elveszítsem ezt a választást"

- jelentette ki, hozzátéve, hogy szerinte Peking azt szeretné, ha demokrata párti ellenfele, Joe Biden nyerne, mert ebben az esetben arra számít Peking, hogy Washington csökkentené azt a nyomást, amelyet ő gyakorol Kínára kereskedelmi és más ügyekben.

"Nyilvános kommunikációjukkal folyamatosan ártatlannak akarják magukat feltüntetni"

- mondta. A járvány gazdasági következményei teljesen felborították azt a kereskedelmi megállapodást, amelyet ő kötött meg Hszi Csin-ping kínai elnökkel, és amellyel az volt a célja, hogy csökkentse a régóta fennálló amerikai kereskedelmi deficitet - tette hozzá.