Trump szerint Kína ellene kampányol az elnökválasztáson, Peking cáfol

Trump
The White House/Facebook

Peking nem avatkozik be az amerikai elnökválasztásba - jelentette ki Keng Suang kínai külügyi szóvivő csütörtökön, miután Donald Trump amerikai elnök úgy nyilatkozott, hogy Kína megpróbálja aláásni az esélyeit a novemberi választásokon.

Keng úgy fogalmazott: az elnökválasztás az Egyesült Államok belügye, Peking pedig nem örülne annak, ha belerángatnák.

A kínai külügyi szóvivő arra reagált, hogy Trump elnök egy szerdai interjúban a Reuters hírügynökségnek úgy nyilatkozott: Kína mindent el fog követni azért, hogy elveszítse a megmérettetést. Trump szerint Peking szívesebben látná Joe Biden demokrata párti jelöltet az elnöki székben, mert azt reméli, Biden enyhítené a nyomást, amelyet a Trump-kormányzat helyezett Kínára egyebek mellett a két ország közötti kereskedelem terén.

A regnáló amerikai elnök kijelentette: Kína azt akarja elérni, hogy ne válasszák őt újra novemberben, "bármire képes " ennek érdekében, erre bizonyíték, ahogyan kezelte a koronavírus-járványt. Elmondta azt is: gondolkodik azon, hogyan számoltathatja el Kínát lépéseiért.

"Sok lehetőségem van"

- jelentette ki.

Trump kezdettől fogva hibáztatja a kínai vezetést amiatt, hogy a Vuhanból kiindult járvány világjárvánnyá vált, az Egyesült Államokban is már legalább 60 ezer ember halálát okozta, és mély recesszióba taszította az amerikai gazdaságot, ennek révén jócskán elapasztva a reményt arra, hogy novemberben újraválasszák - olvasható az MTI tudósításában. 

A republikánus párti elnök - akit gyakran vádolnak azzal az Egyesült Államokban, hogy nem intézkedett elég gyorsan a járvány elleni küzdelem felől - kijelentette, hogy Kínának aktívabbnak kellett volna lennie a világ mihamarabbi tájékoztatásában a járvány ottani terjedéséről. A riporter konkrét válaszlépésekre vonatkozó kérdésére azonban csak annyit mondott, hogy vizsgálják Washingtonban, hogyan indulhatott el a járvány, és több lehetőségük van erre reagálni.

"Kína képes bármit megtenni azért, hogy elveszítsem ezt a választást"

- jelentette ki, hozzátéve, hogy szerinte Peking azt szeretné, ha demokrata párti ellenfele, Joe Biden nyerne, mert ebben az esetben arra számít Peking, hogy Washington csökkentené azt a nyomást, amelyet ő gyakorol Kínára kereskedelmi és más ügyekben.

"Nyilvános kommunikációjukkal folyamatosan ártatlannak akarják magukat feltüntetni"

- mondta. A járvány gazdasági következményei teljesen felborították azt a kereskedelmi megállapodást, amelyet ő kötött meg Hszi Csin-ping kínai elnökkel, és amellyel az volt a célja, hogy csökkentse a régóta fennálló amerikai kereskedelmi deficitet - tette hozzá.