Körülbelül 1500 milliárd euró értékű gazdaságélénkítő csomagra van szüksége az EU-nak

Körülbelül 1500 milliárd euró értékű gazdaságélénkítő csomagra van szüksége az EU-nak

Körülbelül 1500 milliárd euró értékű gazdaságélénkítő csomag elfogadására lenne szüksége az Európai Uniónak a koronavírus-járvány okozta negatív hatások csillapításához - jelentette ki Paolo Gentiloni illetékes uniós biztos egy szerdai lapinterjúban.

Az EU-tagállamok vezetői múlt heti videokonferenciájukon azzal bízták meg az Európai Bizottságot, hogy május 6-ig terjesszen elő olyan költségvetési javaslatot a 2021-2027 közötti időszakra, amely megfelelő pénzügyi alapot biztosít a gazdaság fellendítésére.

A gazdaságért felelős biztos ezzel kapcsolatosan azt mondta a Les Echos című francia lapnak, hogy a felállítani tervezett alap értékének el kell érnie a közösség bruttó hazai termékének (GDP) a 10 százalékát, azaz mintegy 1500 milliárd eurót.

Jelentősen eltérő álláspontot képviselnek a tervezett intézkedéseket illetően az északi és a déli tagállamok kormányai, így egyelőre azt sem tudni, hogy bizonyos gazdaságpolitikai feltételeknek meg kell-e majd felelni ahhoz, hogy hozzá lehessen férni ezen forrásokhoz, vagy hogy lényegében csak visszafizetendő kölcsönökről lesz-e szó.

"Egyetértek Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével abban, hogy elegyíteni kell ezt a két megközelítést"

- szögezte le Gentiloni, hozzátéve, hogy a hiteleknek nagyon hosszú vagy "örökös" lejáratúnak kell lenniük.

Kiemelte emellett, hogy véleménye szerint nehéz lesz konszenzusra jutni a javaslatcsomag megalkotásakor.

"Az ördög a részletekben lakozik"

- fogalmazott.

(MTI)