Pesty László: Ha nem tudnak a Székely Nemzeti Tanács petíciójáról, akkor nem is gyűlhet össze 1 millió aláírás

Pesty László: Ha nem tudnak a Székely Nemzeti Tanács petíciójáról, akkor nem is gyűlhet össze 1 millió aláírás

Pedig egy teljes év állt rendelkezésre, hogy a polgári kezdeményezés sikeres legyen. Az akció célja, (már ha sikeres lesz) hogy az EU -tagállamok őshonos nemzeti kisebbségei, így a Székelyföld is alanyi jogon pályázhatnak európai uniós támogatásokra, de ehhez egymillió aláírás szükséges hét tagállamból. Eddig azonban csak 350 ezer szignó gyűlt össze papíron, illetve online formában és május 7-én lejár a határidő.

Az aláírásgyűjtés nemcsak Erdélyben ment nagyon lassan, hanem az anyaországban és az elcsatolt területeken is. Még ennél is nehezebben szedik össze a szükséges aláírásokat a többi uniós tagállamban. Ennek fő oka elemzők szerint leginkább az, hogy nem tudtak róla, miközben százmilliókat költött a Fidesz-kormány Soros, és migránsellenes kampányra.

„Ha valamiről nem tudsz, mert oly mértékben nem jutott el hozzád a kezdeményezés híre, akkor se papír alapon, se online nem tudod aláírni"

- mondta Pesty László a Székely Nemzeti Tanács petíciójának kampányfőnöke a Válasz Online podcast adásában.

"Nem arról van szó, hogy az a 800 ezer székely, pontosabban annak a szavazókorú része, ne akarná aláírni ezt, mert nem elég lelkes vagy nem ért vele egyet. Elképzelhetőnek tartom azt a verziót, hogy a jelentős részük még nem értesült erről"

- tette hozzá Pesty László, aki az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélt egy titkos fegyverről, de ennek részleteiről nem kívánt beszélni.

Magyar részről egyébként elsőként csatlakozott az SZNT kezdeményezéséhez Karácsony Gergely főpolgármester, de összességében is megállapítható, hogy a hazai közélet jobb és baloldali szereplői is támogatják ezt az ügyet.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke és Dabis Attila, az SZNT külügyi megbízottja, a koronavírus-járvány miatt arra kérték a brüsszeli döntéshozókat, hogy a koronavírus-járvány miatt hosszabbítsák meg a határidőt, érdemi választ azonban nem kaptak.

Kerestük Izsák Balázs, hogy megtudjuk, tárgyalt-e a magyar kormánnyal a kampány kiterjesztése, illetve segítése érdekében, de cikkünk megjelenéséig nem reagált a Székely Nemzeti Tanács elnöke.

Közben a román képviselőház hallgatólagosan elfogadta a Székelyföld számára területi autonómiát biztosító törvénytervezetet. A döntés azonban kiakasztotta a szélsőségesen nacionalista román csoportokat. Klaus Iohannis román államfő szerint ez román belügy hozzátéve, hogy a szociáldemokrata PSD a parlament titkos irodáiban azért harcol, hogy Erdélyt odaadja a magyaroknak. A külgazdasági és külügyminiszter azt kérte Klaus Iohannistól, Románia elnökétől, hogy adjon több tiszteletet a magyaroknak. Szijjártó Péter szerint Klaus Iohannis kijelentés kifejezetten civilizálatlan és gyűlöletkeltésre alkalmas. Arról viszont nem beszélt a magyar külgazdasági és külügyminiszter, hogy a kormány miért nem támogatta kellőképpen az SZNT aláírásgyűjtését.

Szépen meghalni, avagy hol van egymillió nemzeti érzelmű európai?

(Figyelem! Ez egy véleménycikk! A leírtak nem feltétlenül tükrözik a teljes szerkesztőség álláspontját, de fontosnak tartjuk, hogy helyt adjunk a kulturált és logikusan érvelő, vitaindító véleményeknek is.) Utolsó rohamra! Talán ez lehetne a megfelelő csatakiáltás egy héttel a régiókért indított európai polgári kezdeményezés lejárta előtt.