Nem engedték a tesztelést, karanténba helyeztek egy egész romatelepet Erdélyben

Rendőrség
Román rendőrség

Csütörtök 19 órától vesztegzár alá helyezték a hatóságok a Bihar megyei Rév romatelepét, írja a transindex.ro.

A Bihoreanul-ra hivatkozó lap szerint az intézkedés a telep 476 lakóját érinti.

Először másfél-két héttel ezelőtt jelentkeztek a fertőzés tünetei a telep négy lakójánál, akiket ez után teszteltek, és pozitív lett az eredményük. Ezek után a hatóságok az egész közösség tesztelését elrendelték,

de azt az érintettek megtagadták.

Később az illetékesek mintegy 124 személytől mégis tudtak mintát venni. Ezek alapján a szakemberek úgy állapították meg, hogy nagyjából a közösség negyede lehet fertőzött.

A cikk szerint a hatóságok mérlegelve a lehetőségeiket az egész telepet karantén alá helyezték és lezárták, nem lehet se ki-, se bemenni.

A megye prefektusa, Dumitru Țiplea elmondta, 7-10 naponta folyamatosan tesztelni fogják a közösséget, hogy lássák, miként alakul a járvány tejedése. Emellett természetesen figyelemmel követik az emberek egészségügyi állapotának alakulását a Közegészségügyi Igazgatóság és az élesdi városi kórház bevonásával.

A karantén idejére az érintettek számára ételt, ivóvizet, áramellátást és szemételszállítást biztosítanak. Azokat a személyeket, akinél jelentkeznek a tünetek, a váradi városi kórházba szállítják majd, és ott kezelik.