Emberről állatra ritkán, de terjedhet a koronavírus

Emberről állatra ritkán, de terjedhet a koronavírus

Franciaországban pozitív lett egy macska koronavírus-tesztje, a fertőzést feltételezhetően a gazdáitól kapta el – közölte szombaton a Párizshoz közeli Alfort nemzeti állatorvosi főiskolája (ENVA), amely a fertőzötteknek azt javasolja, hogy tartsanak távolságot házi kedvenceiktől is.

Az MTI azt írja, az ENVA, a francia egészségügyi hatóságok és a párizsi Pasteur Intézet járványkutatóinak közös csoportja tucatnyi olyan macskát tesztelt, amelyeknek a tulajdonosai fertőzöttek, és

közülük egyetlen állat tesztje bizonyult pozitívnak.

A macska légúti és emésztési klinikai tüneteket is produkált.

Ez az első macska Franciaországban, amelyet koronavírus-hordozóként diagnosztizáltak – olvasható az ENVA internetes oldalán. A kutatók arra emlékeztettek, hogy Hongkongban, Belgiumban és New Yorkban is találtak már vírushordozó macskákat, de

a jelenség ritka.

A járványkutatók a franciaországi gócpontokon, ahol a vírus továbbra is terjed, kifejezetten fertőzött állatokat is kerestek, de korábban egyetlen egyet se találtak – jelezte Sophie Le Poder, az ENVA virológusa, a tanulmány egyik szerzője a francia hírügynökségnek.

Az ENVA azt ajánlja a Covid-19 betegeknek, hogy korlátozzák a szoros kapcsolattartást a macskájukkal, viseljenek maszkot a jelenlétében és mossák meg a kezüket, mielőtt megsimogatják.

Az eddigi kutatások szerint nem létezik semmilyen bizonyíték arra, hogy a koronavírussal fertőzött néhány kisállat embert megfertőzött volna.

(MTI)