MSZMP újratöltve: egyedül ünnepelt a Fidesz, a többiek emlékeztek

MSZMP újratöltve: egyedül ünnepelt a Fidesz, a többiek emlékeztek

Üresen maradtak az ellenzéki padsorok az Országgyűlés ünnepi ülésén, ahol a rendszerváltás utáni első szabadon választott országgyűlés ülésére emlékeztek. Korábban szinte kivétel nélkül jelezték, hogy az ünneplésre nincs oka az országnak, hiszen a Fidesz gyakorlatilag ugyanazt csinálja a rendszerváltás után 30 évvel, mint amit annak idején a kommunisták.

A történelmi jelentőségű ülés 30. évfordulóján rendezett ünnepi ülés az eredeti tervek szerint úgy zajlott volna, hogy az akkori eseményen részt vevő képviselőket is meghívják, de a koronavírus miatt erre nem kerülhetett sor. Az ülést vezető egykori MSZMP-tag, Kövér László házelnök azt mondta, hogy 131-en már nem élnek az akkoriak közül, ezért rájuk egy perces néma csenddel emlékeztek.

Az 1990-es parlament tagjai közül így csak hatan voltak jelen az ünnepi ülésen, kivétel nélkül fideszesek:

  • Orbán Viktor 
  • Varga Mihály 
  • Hörcsik Richárd
  • Kósa Lajos
  • Németh Zsolt
  • Deutsch Tamás

Előkerült Áder János is, a köztársasági elnököt felállva köszöntötték korábbi párttársai. Az államfő szerint harminc évvel ezelőtt egy olyan korszak záródott le, amelyben a választók döntését semmibe véve, csalással a kommunisták minden hatalmat megszereztek, független bíráskodás pedig nem volt.

Áder szerint az a rendszer valóban diktatúra volt, de az ellenzéki kerekasztal résztvételével zajló tárgyalások miatt hónapok alatt felállítottak egy olyan, hagyományokon nyugvó jogrendszert, amely lehetővé tette a gyors átmenetet. 

Lehetetlen nem hinnem, lehetetlen nem meggyőződve lennem, hogy bármiben különbözzenek is a vélemények e házban, a haza szent szeretete, a haza becsületének, a haza önállásának, a haza szabadságának oly érzete, hogy azért utolsó csepp vérét is kész a ház feladni: ez mindnyájunkkal közös.

- idézte Kossuth Lajost az államfő a harminc évvel ezelőtti állapotokkal kapcsolatban, de Áder szerint a mai állapotokhoz egy másik Kossuth-idézet illik 

a percek roppant felelősségének érzetében az országgyűlés politikáját azon magasságra méltóztassanak felemelni, melyet az idő elénkbe szab.


Áder szerint Magyarország független, demokratikus jogállam, szabad ország, szerinte ezt alátámasztja az, hogy:

szabadon vállalkozhatunk,

érdekképviseleteket alakíthatunk,

szabadon mondhatjuk el a véleményünket,

választhatunk képviselőket.

A koronavírus-járványra utalva arról beszélt, hogy az előttünk álló kihívások megoldásához összefogásra van szükség, hogy ennek segítségével újra élvezhető legyen a szabadság.

Ünnep helyett: a Jobbik nem vett részt a „fideszes farizeusok" rendezvényén

Más ellenzéki pártokhoz hasonlóan nem vett részt az Országgyűlés szombati, ünnepi rendezvényén a Jobbik, ahol a rendszerváltást követő új parlament megalakulására emlékeznek a Fidesz-KDNP-s képviselők. A demokratikus és jogállami berendezkedés formális megteremtése mellett elmaradt a történelmi igazságtétel, a rendszerváltozást követő években a magyar polgárok számára nem az elvárt jólétet és biztonságot hozta el a demokrácia.

Ezután a fideszesek politikai nyilatkozatot fogadtak el Magyarország népképviseletének 30 évvel ezelőtti visszaállításáról, amelyet gyakorlatilag saját maguk dicsőítésére használtak.

A védőfelszerelés nélküli politikusok egymás hátát jó közelről lapogatva mutatták meg, hogy mennyire veszik komolyan a járványügyi óvintézkedéseket.

Három évtized alatt sem sikerült megismerni az ügynökaktákat

Az ünnepi ülés végén napirend utáni felszólalások következtek. Itt már három ellenzéki képviselő is elmondta, hogy mi a probléma a fideszes eljárással. Elsőként Keresztes László Lóránt beszélt arról, hogy az évforduló valóban nagyon fontos - éppen ezért lett volna szükséges, ha a Fidesz egy olyan dokumentumot szavaz meg, amely a nemzeti egységet képviseli, de ez nem történt meg. 

Az elmúlt három évtizedben nem volt olyan bátor országgyűlés, amely lehetővé tette volna az aktanyilvánosságot

- hangsúlyozta az LMP frakcióvezetője, aki arra emlékeztette a kormánypárti politikusokat, hogy pártja 2011 óta 20 alkalommal próbálta meg feltárni az állampárti múltat, de ezt a fideszesek mindig leszavazták.

Mindent elárult három évtized kormányzása

Z. Kárpát Dániel szintén hangsúlyozta, hogy minden tiszteletet megérdemeltek a harminc évvel ezelőtti események harcosai, de az ő eredményüket három évtized alatt elárulták. Privatizáció, indokolatlan kedvezménytömeg a multiknak - sorolta a Jobbik alelnöke, aki szerint az is hatalmas bűn, hogy

a kínálkozó lehetőségek ellenére semmit nem tettek a határon túli magyarság autonómiájáért,

pedig majdnem minden országban lett volna rá alkalom.

Az "elképesztően szervilis" EU-s alapszerződéssel kapcsolatos tárgyalásokat a Fidesz-MSZP közös bűnének nevezte, de az elmúlt harminc év felét végigkormányzó Fidesz bűneit is felsorolta a teljesség igénye nélkül:

  • Magyarország óriási előnyből indult, de mostanra a V4-ek közül hazánkban lett a legalacsonyabb az életszínvonal;
  • mindent megtettek a magyar munkások kiszolgáltatásáért és ezzel kampányolnak külföldi befektetőknél;
  • adókedvezményekkel és állami milliárdokkal szolgálják ki a multikat.

Z. Kárpát szerint csak az elmúlt tíz évben a devizahitelesekhez hasonlóan teljes társadalmi csoportokról mondtak le és hagyták őket az út szélén. Épp ezért úgy fogalmazott:

szégyellném magam a történelem ítélőszéke előtt, ha ezen a napon bármit is ünnepelnék.

Párttársa, Varga-Damm Andrea ugyancsak az elmúlt 30 év kormányainak felelősségét hangsúlyozta. A Jobbik országgyűlési képviselője azt mondta, a magyar társadalom nagy részének ez a három évtized óriási kudarc.

Emlékezni van okunk, ünnepelni nem 

A jobbikos politikus azt is felrótta a rendszerváltás utáni kormányoknak, hogy nem fogadták meg az 1990-es ülés felszólalóinak intelmeit, ezért az elmúlt három évtizedben rablóprivatizáció, korrupcióra épülő kormányzás, öntömjénezés, önimádat és a népbutítás zajlott, ez pedig főként az MSZP és a Fidesz felelőssége.

A politikus szerint nem csoda, hogy ilyen körülmények között még pénzért sem szülnek a magyar nők. 

Még mindig perc-emberkék dáridója tart

- zárta felszólalását Jókai Annát idézve a politikus.