Kínai bejelentés: véget ért a járvány

Kínai bejelentés: véget ért a járvány

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság csütörtökön kijelentette:

Kína túl van a járvány tetőpontján.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a múlt hónapban úgy értékelte, hogy a járvány Kínában január 23. és február 2. között érte el csúcspontját, és azóta folyamatosan mérséklődik, ám kínai részről mind ez idáig óvatosabb nyilatkozatok születtek a vírus terjedésének tendenciáját illetően.

Az óvatos kommunikációval a kínai hatóságok valószínűsíthetően azt kívánták elérni, hogy az emberek továbbra is komolyan vegyék és betartsák a vírus elleni óvintézkedéseket.

A bizottság csütörtöki jelentése szerint a napi új fertőzöttek száma szerda éjfélig egyszámjegyűre csökkent a közép-kínai Vuhanban.

A járvány kínai gócpontjából 8 újabb esetről számoltak be, míg Hupej tartomány egyéb részeiről már hetedik napja nem adtak hírt egyetlen újabb betegről sem.

A tartományon kívülről, Kína szárazföldi részének egyéb területeiről 7 újabb fertőzöttről számoltak be, közülük hatan külföldön fertőződtek meg. Az országban jelenleg közel 15 ezer pácienst kezelnek az új koronavírus okozta betegség miatt, közülük 14 427 beteget Hupej tartományban látnak el. A gyógyultak száma országosan megközelíti a 63 ezret, miközben a járvány szerda éjfélig 3169 halálos áldozatot szedett a szárazföldi Kínában.