A járványra hivatkozva tárgyalás nélkül ítélnének el kormányellenes tüntetőket

Kossuth tér
Rabszolgatörvény-ellenes tüntetés

Újabb három ember ellen emelt vádat a Parlament előtt 2018 decemberében tartott rabszolgatörvény elleni demonstrációkkal kapcsolatosan hivatalos személy elleni erőszak miatt a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hétfőn - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség az MTI-vel.

Az ügyészség vádja szerint a vádlottak üveget, pirotechnikai eszközt dobtak a Parlament épületének védelmére felsorakozott rendőri sorfalra, és eltalálták a rendőröket, továbbá lökdösték a sorfalat, hogy áttörjenek rajta. Erőszakos magatartásukkal akadályozták a rendőröket jogszerű eljárásukban - értelmezték az akkori helyzetet az ügyészségen.

Az ügyészség hétfőn benyújtott vádirataiban indítványozta, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság a vádlottak ellen - figyelemmel a veszélyhelyzet ideje alatt érvényesülő egyes eljárásjogi rendelkezésekről szóló kormányrendeletre -

tárgyalás nélkül hozzon döntést.
A nyomozó ügyészség hasonló ügyekben korábban több ember ellen emelt vádat, a bíróság eddig négy ügyben hozott ítéletet. Az előkészítő üléseken a vádlottak beismerték bűnösségüket és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról. A bíróság két esetben egy év alatti felfüggesztett szabadságvesztést, egy esetben pedig pénzbüntetést szabott ki - az ítéletek ellen az ügyész súlyosításért fellebbezett -, továbbá egy vádlottat az ügyészi indítványnak megfelelően egy év, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt jogerősen.