Palkovics szerint fontos, hogy 5-10 éven belül legyen magyar F1-es pilóta

Palkovics szerint fontos, hogy 5-10 éven belül legyen magyar F1-es pilóta

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter interjút adott a Nemzeti Sportnak, a téma az autó- és motorsport volt, a politikus a terület stratégiájáért felelős kormánybiztos is.

Arra kérdésre, hogy milyen lesz a magyar autó-motor sport jövője öt-tíz év múlva, így válaszolt:

Ha tudjuk teljesíteni, amit leírtunk, akkor lesz két világszínvonalú pályánk, és lesznek nemzetközileg ismert és elismert versenyzőink. Fontos lenne, hogy az ötödik és a tizedik év között legyen Formula–1-es és MotoGP-pilótánk is. Globálisan nézve talán kevesebb világsorozat lesz, amelyek a mostaninál jóval fenntarthatóbb üzleti modell alapján működnek majd, és persze még fejlettebb technológiát használnak – nagyobb szerepet kap a tisztán elektromos hajtás és a hibrid technológia.

Két világszínvonalú pálya?

Az egyik értelemszerűen a Hungaroring, 2026-ig van élő szerződése a pályának F1-gyel, a tervek szerint a főépület, a depóterület és a nézőtér újulhat meg.

A célok között szerepel, hogy 2023-tól MotoGP-t is rendezzen Magyarország, ehhez új létesítményt építenek, a helyszínről így nyilatkozott Palkovics:

Többet is megnéztünk, majd gazdasági és technológiai aspektusok alapján úgy döntöttünk, a Nyíregyháza, Debrecen, Miskolc háromszög a legmegfelelőbb: megközelíthető, ráadásul ott találtunk rá a területre, amely nincs túlságosan közel a lakott településekhez, hogy a zaj ne zavarja az ott lakókat, ugyanakkor a fentebb említett három nagyváros közelsége garantálja, hogy a szurkolók szállása, ellátása is megoldott legyen.