Operatív törzs: szerdán tárgyal a kormány az esetleges fővárosi enyhítésekről

Operatív törzs: szerdán tárgyal a kormány az esetleges fővárosi enyhítésekről

Összesen 378 hatósági házi karanténban levő vállalta a karantén elektronikus ellenőrzésére szolgáló szoftver telepítését és annak alkalmazását – ismertette az operatív törzs hétfő sajtótájékoztatóján Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa. Azt is közölte, egy nap alatt 683 új karantént rendeltek el, így összesen 10 955 ilyen eset van érvényben. Hozzátette, az elmúlt 24 órában 34 karanténsértés történt.

A kijárási korlátozások ellenőrzése során 1297 rendőri intézkedés történt a hétvégén, ebből 866 figyelmeztetés, 245 helyszíni bírság kiszabása, 185 pedig feljelentés volt. Vidéken összesen 235 magatartásszegést tapasztaltak, mely miatt 152 figyelmeztetés, 48 helyszíni bírság és 35 feljelentés történt.

Összesen 346 büntetőeljárás indult, melyből 85 rémhírterjesztés, 27 közveszéllyel fenyegetés, 108 csalás, 21 pedig járványügyi szabályszegés volt. Eddig 63 gyanúsítotti kihallgatás történt.

Kiss tájékoztatott, Horvátországba csak akkor léphet be külföldi állampolgár, ha ott rendelkezik ingatlannal, hajóval vagy temetésre pedig megy. Belépésnél igazolni kell, ha a beutazás célja munkavégzés vagy üzleti tárgyalás a horvát fél meghívására, minden más üzleti célú beutazást előre be kell jelenteni.

Müller Cecília országos tiszti főorvos ismertette a reggeli számadatokat: eddig összesen 3284 igazolt fertőzöttet találtak. Ebből most 1905 aktív fertőzött, 958 gyógyult, 421 pedig elhunyt. Nagyon jó eredménynek nevezte, és köszönetet is mondott mindenkinek, hogy alacsonyan tudtuk tartani a fertőződöttek számát.

Csak 21 új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3284 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 8 krónikus beteg. Ezzel 421 főre emelkedett az elhunytak száma, 958-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1905 főre csökkent.

Ismertette, a 421 elhunyt közel fele, 198 fő 80év feletti volt, 177-en pedig 65 és 79 év közötti kort éltek meg. Örömtelinek nevezte, hogy a fertőzöttek között mindössze 67-en voltak 19 év alattiak, közülük jelenleg 2 aktív fertőzött van, és az ebbe a korba tartozók közül senki em halt meg.

Az idősotthonban elhunytak száma 100 fő – közölte a tiszti főorvos asszony –, melyből 74 fő budapesti, közülük is 42 fő a Pesti úti intézmény gondozottja volt. Az idősotthonokban fertőződöttek közül 118-an gyógyultak fel. Ismertette azt is, 12 budapesti és 20 vidéki idősotthonban találtak koronavírussal fertőzött beteget.

Müller Cecília a vasárnapi mentők napja alkalmából köszöntötte és köszönetet is mondott a mentőknek, akik aktívan vették ki részüket a járvány elleni védekezésből. Ugyancsak háláját fejezte ki az ápolók felé is.

Újságírói kérdésre Müller Cecília ismertette: a klinikusok tapasztalatai szerint koronavírusból 1-2 hét alatt lehet felépülni, de akiknél súlyosabban zajlik a betegség (de nem kerülnek lélegeztetőgépre), náluk 3-4, de akár 5 hétig is eltarthat a gyógyulás folyamata.

Arra kérdésre, hogy mit tegyenek az állampolgárok, ha a háziorvosok telefonon elérhetetlenek, a tiszti főorvos türelmet kért, ugyanis a vonalak most a konzultáció, a gyógyszerfelírás és az időpontkérés miatt „égnek”.

Arra a kérdésre, hogy az újonnan regisztrált fertőzések csökkenése után javasolják-e a budapesti és Pest megyei korlátozások enyhítését, Kiss Róbert azt válaszolta, a kormány a szerdai kormányülésen tárgyalja az enyhítések lehetőségét.