A Jobbik csökkentené a focisták évi 500 milliós adókedvezményét, a pénzügyminiszter szerint nem kell

A Jobbik csökkentené a focisták évi 500 milliós adókedvezményét, a pénzügyminiszter szerint nem kell

Hétfőn az azonnali kérdések és válaszok órájában a parlamentben Steinmetz Ádám egy olyan internetes mémet idézett fel az ülésteremben, amely így szólt:

"mi lenne, ha az egészségügyi dolgozók keresnének milliókat havonta, és a focistáknak tapsolnánk esténként?"

A Jobbik országgyűlési képviselője arra utalt, hogy mostanság nem a profinak nevezett focistáknak szurkolnak az emberek, hanem az orvosoknak, ápolóknak, mentőknek és mindazoknak az országban, akik áldozatos tevékenységükért havi 150-200 ezer forintot keresnek.

Steinmetz Ádám szerint

"nem az irigység az oka, hogy egy sportszerető nemzet, egyre több kritikával illeti a közpénz milliárdokból épült stadionokban csillagászati összegekért labdába rúgókat."

A fő ok a Jobbik olimpiai bajnok politikusa szerint az lehet, hogy bicskanyitogató szabályok vonatkoznak rájuk, mint például az, hogy a Fidesznek köszönhetően

a labdarúgók évente 500 millió forintos bevételig kedvezményesen adózhatnak.

Steinmetz Ádám felhívta a figyelmet arra, hogy ennek eredményeként az állam több milliárd forint adóbevételtől esik el, miközben most magyarok tízezrei mennek tönkre és várják a segítséget. A Jobbik képviselője ezért azt javasolta, hogy az 500 milliós felső határt csökkentsék 250 millió forintra.

Varga szerint az olimpiai bajnok a sportolók ellen van

Varga Mihály válaszában úgy vélte, a Jobbik képviselője megpróbálja szembe állítani egymással a különböző társadalmi csoportokat.

"Ön kipécézte a sportolókat, a sportból élőket és most az ő rovásukra próbál némi népszerűségre szert tenni"

- mondta a miniszter, aki szerint nem lehet adókedvezményekből kockára tenni az egészségügy biztonságát. Ugyanakkor nagyon sok olyan futballistáról van szó, akik nem az élvonalban játszanak és most szintén munka nélkül maradtak, de jól jöhet nekik a támogatás – tette hozzá Varga.

Steinmetz Ádám szerint a pénzügyminiszter nem a kérdésre válaszolt. A jelenlegi szabályozás havi 40 millió forint keresetig biztosít kedvező adózást. De tényleg van ma Magyarországon olyan játékos, aki ennyi pénzt keres és arányaiban kevesebbet adózik, mint bárki más? Mit üzen ezzel a Fidesz? – kérdezte a jobbikos képviselő, aki arra is felhívta a figyelmet:

"Nem attól lesz sikeres egy sportág, hogy ész nélkül öntjük bele a pénzt, mert attól csak a külföldi játékosok száma emelkedik, nem pedig a színvonal."

Varga Mihály viszontválaszában úgy reagált, hogy ha a jobbikos politikus ragaszkodik a felvetéséhez, akkor terjessze be hivatalos képviselői indítványként, és majd döntenek róla, hogy időszerű-e.

„Én ennek most nem látom aktualitását"

- közölte pénzügyminiszter.