Csak az új fertőzötteket kell Budapestre szállítani, de őket sem kötelező

Csak az új fertőzötteket kell Budapestre szállítani, de őket sem kötelező

Müller Cecília országos tiszti főorvos tájékoztatást küldött minden kórház és az Országos Mentőszolgálat számára a koronavírus-fertőzöttek beutalási rendjéről – olvasható a tájékoztató oldalon.

Ebben magyarázatot ad arra, hogy miért viszik Budapestre a szállítható betegeket:

Tekintettel arra, hogy az igazolt koronavírus-fertőzöttek és a kórházi ellátást igénylők száma fokozatosan csökken, a kórházak tehermentesítése és a kórházi ellátások fokozatos visszaállítása érdekében a járvány kezdeti szakaszán megszokott beutalási rend tér vissza, miszerint a két kiemelt kórházba – a Szent László Kórházba és a Korányiba - szállítják az új, súlyos állapotú koronavírusos betegeket. A beutalási rend módosítását az tette lehetővé, hogy a kormányzati korlátozó intézkedések hatására alacsony szinten sikerült tartani a fertőzést.

A cél, hogy a fertőzöttek ellátása minél kevesebb helyen történjen, az így felszabaduló kapacitásokkal elkezdődhetnek a járvány miatt halasztott vizsgálatok, beavatkozások.

A két budapesti kórház mögött a „második vonal” a kiskunhalasi, a miskolci, a szekszárdi és az ajkai intézmények.

Az átszállítás viszont nem kötelező:

Abban az esetben, ha egy valamely kórházban fekvő igazolt koronavírusos beteg állapota súlyosra fordul, de a beteg még szállítható, és a kórház a beteg érdekében indokoltnak látja, hogy a kezelés folytatása a fenti kiemelt kórházakba történjen, akkor kérheti a beteg átszállítását. Az átszállítás előtt a kórházaknak  telefonon szigorúan egyeztetniük kell a két fővárosi intézménnyel. Ha a kórház ezt nem tartja indokoltnak és helyben szeretné folytatni a kezelést, akkor természetesen nem kell elszállítani a beteget a budapesti két kiemelt kórház egyikébe sem.