Nem lesznek a fővárosi statisztikában a Budapesten kezelt vidéki betegek

Nem lesznek a fővárosi statisztikában a Budapesten kezelt vidéki betegek

A lakcím szerint sorolják be a koronavírusos eseteket, így az nem számít a statisztika szempontjából, hogy melyik kórházban kezelik a betegeket

- hangzott el az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Müller Cecília országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy a stabilan alacsony esetszámok miatt csökkentenék az eredeti koncepciónak megfelelően a fertőzöttek ellátása kijelölt kórházakat.

A jelenlegi 35 helyett két intézményben, a Dél-Pesti centrumkórházban és a Korányiban látnák el a koronavírusos eseteket. Ez az országos tiszti főorvos szerint azt jelentené, hogy az új fertőzöttek már automatikusan a két intézmény valamelyikében kerülnek ellátásra. A más kórházakban fekvő betegek közül azokat vihetnék át orvosi egyeztetés után, akik súlyos, de szállítható állapotban vannak.

A Szent László kórházban már 12 embert tudtak levenni a lélegeztetőgépről - köztük egy 40 évest.

Az új fertőződések száma stabilan alacsony Müller szerint. Az aktív fertőzöttek száma 1881 fő, 60%-a a fővárosban és Pest megyében van. 746 embert ápolnak kórházban, közülük 45 embert kezelnek lélegeztetőgépen.

Az idősotthonok ellenőrzéséről a tiszti főorvos elmondta: a vizsgálat azokra a szempontokra koncentrált, amelyek a koronavírus-járvány idején nagy jelentőségűek. Az intézmények közel egyharmadát vizsgálták meg így a népegészségügyi szakemberek. 345 intézmény közül 343-nál biztosított volt az orvosi ellátás, csak két olyan intézmény volt, ahol ez nem állt rendelkezésre. Három intézményben volt szükség azonnali intézkedésre, ezekben az otthonokban nem vizsgálták az ott dolgozók egészségügyi állapotát.

Átlépte az ezret a gyógyultak száma, újabb négy halálos áldozat Magyarországon

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3313 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 4 krónikus beteg. Ezzel 425 főre emelkedett az elhunytak száma, 1007-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1881 főre csökkent.

Kiss Róbert az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa ismertette a Magyarországra történő beutazás szabályai alól történő felmentéssel kapcsolatos szabályváltozásokat. A kérelmeket holnaptól csak elektronikusan, csak magyar nyelven lehet benyújtani. Az egy háztartásban élőknek elég egy kérelmet benyúljtani. Méltányosság kérhető a jogszabály szerint:

  • üzleti tevékenység vagy munkavégzés,
  • hatósági eljárásban való részvétel,
  • egészségügyi ellátás igénybevétele beutalóval,
  • tanulói jogviszony, ezzel kapcsolatos vizsgakötelezettség teljesítése,
  • fuvarozás,
  • közeli hozzátartozó temetésén történő részvétel.

Egy nap alatt 421-en vállalták a házi karantén elektronikus ellenőrzését, amit egy program segítségével végezhetnek.