Jobbik IT: Diplomáciai mélyponton a magyar külügy

Jobbik IT: Diplomáciai mélyponton a magyar külügy

Sajtóközleményben reagált a Jobbik Ifjúsági Tagozata arra, hogy a mai napon megszavazta a bukaresti képviselőház szerdán azt a törvénytervezetet, amely a "trianoni szerződés napjává" nyilvánítja június 4-ét Romániában. A jogszabály szerint ezen a napon a történelmi esemény jelentőségét népszerűsítő rendezvényeket tartanak, és országszerte kitűzik a nemzeti lobogót.

A Jobbik Ifjúsági Tagozata szerint a Külügyminisztérium szokásához híven megint hallgat, amikor ki kéne állnia a magyarokért. 

"A román képviselőház május 13-án megszavazta a magyar-román diplomáciára és az Európai Unió értékeire nézve a legbotrányosabb törvényét: nemzetünk gyásznapját és a magyarság jogainak tiprását szimbolizáló trianoni békediktátum napját, június negyedikét Románia nemzeti ünnepként fogja számon tartani a továbbiakban.

A nemzetiségi határokat figyelmen kívül helyező békediktátum, majd a második világháborút lezáró 1947-es Párizsi Békeszerződés következményeit mai napig érezhetjük az utódállamok politikájában, ahol az ott élő magyarság kisebbségi jogait azok az államok tagadják meg, melyek az Európai Unió tagállamaiként kötelesek lennének biztosítani ezen jogokat. Ez a „Trianon-törvény” lehetetlenné tesz bármilyen konstruktív diplomáciát Magyarország és Románia között, belerúgva másfélmillió magyarba, akiket Romániának védenie kellene. Hogy miért? Merő sovinizmusból, valamint politikai nyerészkedésből, felrúgva az Európai Unió mindazon értékeit, melyeket csatlakozásukkal ők is magukénak vállaltak.

A Külügyminisztérium hallgat, ahogy az elmúlt tíz évben is szinte mindig hallgatott, amikor ténylegesen ki kellett volna állni a magyarokért. Szijjártó Pétert jobban érdekli, hogy skandináv országok nagyköveteit hívassa be, hogy majd a kormánypropaganda csatornáin elmondhassák, hogy mennyire megvédték a nemzeti érdekeket. Közben Románia ünnepel: ünnepli azt, hogy – hála a fideszes diplomácia töketlenségének – a mi gyászunk az ő felsőbbségük záloga lett" - írják a közleményükben.