Jobbik: a különleges gazdasági övezetekkel felül próbálják írni a választási eredményeket

Választás
MTI/Sóki Tamás

A kormány benyújtotta a különleges gazdasági övezetekről szóló törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi különleges gazdasági övezetek létrehozását - olvasható a Miniszterelnökség szerdai közleményében.

A különleges gazdasági övezetek megfogalmazásuk szerint olyan területek, ahol speciális szabályok segítik a nagyberuházások gyors és hatékony megvalósítását, a térség infrastrukturális fejlesztését. A kiemelt, 5 milliárd forint feletti beruházások gazdasági és foglalkoztatási hatása a helyi szint mellett megyerészeket és térségeket is érint. Éppen ezért igazságosabb, ha egy faluban vagy kisvárosban megvalósuló jövőbeni nagyberuházás adóbevételei több települést gyarapítanak - írták.

A beruházások ösztönzése mellett a törvényjavaslat a kormány szerint arányosabb forráselosztást tesz lehetővé a megyéken belül. A különleges gazdasági övezetek bizonyos adóbevételeit a megyei önkormányzat a térség, különösen a beruházással érintett települések területén megvalósuló fejlesztések, valamint a települések működésének támogatására fordíthatja.

A változás nem érinti a helyi és a központi adók arányának eddigi rendszerét, nem vonatkozik a fővárosban, a budapesti kerületekben, illetve a megyei jogú városokban megvalósuló beruházásokra és állítják, az állam nem von el egyetlen fillér adóbevételt sem az önkormányzatoktól.

Más nem így látja: a pénzek újraosztása jöhet

A Jobbik szerint azonban a módosítással a többmilliárdos nagyberuházások után keletkezett adóbevételeket vehetik el az ellenzéki önkormányzatoktól, és csatornázhatják át a pénzt például a fideszes vezetésű megyei önkormányzatokhoz.

Mivel mindezt Göd és a Samsung esetében már megtették, itt jóval többről van szó, mint puszta gyanúról. Az érintett önkormányzatok bevételei egy részének elvétele újabb szög az önkormányzatiság koporsójába. Orbán 2006-ban az önkormányzati választások nyerteseként alapozta meg a hatalmát, most viszont – látva azt, hogy egyre többen nem értenek egyet a politikájával – már teljesen lebontaná az önkormányzatok jogköreit

- írta szerdai közleményében Dudás Róbert és Z. Kárpát Dániel, a párt két alelnöke.

Az ellenzéki erő szerint a kormány adóztatja az önkormányzatokat, a kieső forrásokat pedig semmilyen formában nem pótolja. A miniszterelnök természetesen ennek az ellenkezőjét hangoztatja - jelezték.

„Szerintünk ugyanakkor ez a megszorítások kormánya, hiszen erről nem a retorika, hanem a tények döntenek: elvonás az önkormányzatoktól, elvonás a kórházaktól és elvonás a magyar emberektől.”

A Jobbik úgy látja, jelenlegi döntésükkel Orbánék felszámolhatják az önkormányzatok által nem kötelező feladatok ellátását is. Megszűnhet minden helyi sport- és kulturális élet, valamint az összes olyan fejlesztés is, amelyet eddig önerőből végeztek az önkormányzatok. A kötelező feladatok kigazdálkodása egyre inkább lehetetlenné válik.

A két alelnök közölte, a Jobbik magyar néppártként minden eszközével küzdeni fog az újabb kormányzati őrület ellen, amely egyaránt megcsúfolja a 21. századi gazdaságfelfogást, a nemzeti érdek képviseletét és az önkormányzatiságot.

„Utóbbi esetében egyértelmű az is, hogy Orbánék felül próbálják írni a választási eredményeket, tehát a választók akaratát úgy, hogy ahol ellenzéki siker született, onnan egyszerűen elvonnák a forrásokat.”