Városliget: azért kerülik meg törvénnyel Karácsony változtatási tilalmát, mert így a „fű sem nőne”

Városliget: azért kerülik meg törvénnyel Karácsony változtatási tilalmát, mert így a „fű sem nőne”

Úgy tűnik, ha a Fővárosi Közgyűlésen múlna, a Városligetben még a „fű sem nőne” – ezzel indokolja Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára azt a törvényjavaslatot, amivel a jövőben a Városligetben nem alkalmazhatna az önkormányzat változtatási tilalmat.

Ismert: Karácsony Gergely főpolgármester választási kampányának egyik fontos ígérete volt, hogy leállítja a városligeti beruházásokat. Az önkormányzati győzelem után pedig Orbán Viktor miniszterelnök már-már gyanús megengedéssel engedte el a példátlan méretű beruházást, amikor azt mondta, „Magyarország Kormánya nem kíván olyan fejlesztéseket végrehajtani Budapesten, amit Budapest felelős vezetői nem akarnak”.

Ettől függetlenül a Fővárosi Önkormányzat tovább ment, és változtatási tilalmat is elrendelt a területen.

Ezen a ponton ragadta meg az alkalmat a kormány arra, hogy mentse a menthetőt: a kormány törvényjavaslata alapján a Városliget esetében a már véglegessé vált döntésekkel – így például építési engedélyek birtokában - a beruházások kiemelten közérdekű beruházásnak minősülnének, és ezért esetükben önkormányzati változtatási tilalom sem lenne alkalmazható.

„A javasolt törvényi szabályozás hiányában, egyrészt egymással összekapcsolódó építési beruházások ellehetetlenülésével kellene számolni, másrészt a kapcsolódó zöldfelületek, mint értéknövelő beruházások megvalósítását is akadályozza a változtatási tilalom fenntartása. A szabályozás tehát az érintett önkormányzat számára is kedvező lehet.” – írják a részletes indoklásban.

Az ezzel kapcsolatos írásbeli kérdést benyújtó szocialista Molnár Zsolt szerint a javaslattal „törvényben akarják felülírni a Fővárosi Közgyűlés döntését”.

Orbán Balázs azonban válaszában közölte, Magyarország kormánya továbbra is tartja magát ahhoz, amit ígért:

„amíg a főváros jelenlegi vezetése nem támogatja, az érvényes építési engedélye ellenére sem fog megépülni az Új Nemzeti Galéria, az Innováció Háza és a Városligeti Színház”.

Ugyanakkor álláspontjuk szerint a fővárosi változtatási tilalom nem csak ezeket érinti, hanem olyan felújításokat is, melyek a zöldterület növelését jelentik, és ezek mindenképp szükségesek:

„A Fővárosi Közgyűlés döntésének köszönhetően ugyanis leállt a városligeti Kis Botanikus Kert megújítása és bővítése; az Ötvenhatosok terén kialakítandó zöld promenád, a multifunkciós sportpályák és a két kilométeres, kivilágított futókör kialakítása; egy újabb kutyás élménypark kiépítése; továbbá a Városligetben található, felesleges beton- és aszfaltfelületek feltörése és visszazöldítése”

- sorolta az államtitkár, kijelentve:

„A törvényjavaslat többek között éppen azt szolgálja, hogy feloldja azt a helyzetet, amellyel a főváros vezetése Budapest történetének egyik legnagyobb zöldterületi fejlesztését akasztotta meg”

Tartjuk magunkat ahhoz az ígéretünkhöz, hogy azokat az építkezéseket nem kezdjük meg a Városligetben, amelyeket az új fővárosi vezetés nem támogat. Azonban – szemben a fővárosi vezetéssel – mi szeretnénk, ha a Városligetben „legalább a fű nőne” – fogalmazott Orbán Balázs, magyarán értelmezésük szerint az együttműködés csak az új épületek felhúzásának mellőzésére vonatkozik, arra viszont nem, hogy minden mást felújítsanak, átalakítsanak.