A fél világ ránk irigykedik...

A fél világ ránk irigykedik...

Magyarországra irigykedik a fél világ – ezt Merkely Béla professzor szíves közléséből tudjuk. Az orvosegyetemi rektor villámkarriert futott be a koronavírus-járvány teremtette médiahelyzetben. Állítása nagyszerű hír – volna, ha igaz volna.

(Figyelem! Ez egy véleménycikk! A leírtak nem feltétlenül tükrözik a teljes szerkesztőség álláspontját, de fontosnak tartjuk, hogy helyt adjunk a kulturált és logikusan érvelő, vitaindító véleményeknek is.)

A koronavírus-kezelés valóban háború volt – a kormány vívta önnön hülyesége, pontosabban az orbánizmus miatt kialakult rossz reflexei ellen. Rossz hír, hogy még nincs vége. Azért indítottuk mégis múlt idővel a gondolatot, mert az elmúlt hetekre koncentrálunk előbb.

A mostani kormányzat totálisan Orbán Viktortól függ. A politikai szféra gyakorlatilag lenullázva, a kormánypárti képviselőknek annyi a feladata, hogy be kell menniük a Kossuth téri Kindergartenbe, és ott purparlézhatnak az ellenzékiekkel az elegáns homokozóban, Kövér óvó bácsi felügyelete mellett.

A törvényekhez a Fidesz–KDNP képviselői érdemben éppúgy nem szólhatnak hozzá, mint az ellenzékiek, A kormányzat ellenőrzéséről már régebben lemondtak, politikai vitákat pedig nem tartanak, mivel Laci bácsi azokat már régóta nem tűri, és különben is, a vitában érvek kellenének, márpedig röhejes, ha valaknek mindenről a p…, akarom mondani Soros jut eszébe.

Van tehát egy kiüresedett országgyűlésünk, benne a politikai jogairól lemondott kétharmados többség.

Azonban mostanra a visszájára fordult Orbán pár éve zseniálisnak gondolt ötlete, hogy a polgármestereket kitiltja az országgyűlésből.

Közjogi berendezkedésünk ugyanis a kettős közhatalom elvére épül (még)

Egyformán a néptől nyeri a legitimációját az országgyűlés is és a helyi önkormányzat is. Amikor az önkormányzatok szinte kivétel nélkül fideszes kezekben voltak, Orbán szétválasztotta a parlamenti erőt az önkormányzatitól (megtiltotta a kettős tisztségviselést), nehogy valakinek „túlhatalma” keletkezzék, és akadályozza őt akaratának érvényesítésében.

Azonban tavaly ősszel a Fidesz elvesztett egy sor önkormányzatot, és mostanra kiderült hogy az ellenzéki vezetésű települések bizony érdemi ellenfelei tudnak leni a kormányzatnak, vagyis Orbánnak. Ezért kell most megfosztani őket minden olyan forrásuktól, amelynek birtokában képesek lennének ellenzéki politikát finanszírozni.

Csakhogy Orbán sortüze ezúttal barátokat is lekaszál.

A törvényjavaslatot minden bizonnyal azért kellett Semjén Zsolttal benyújtatni, mert őneki semmi köze az önkormányzatokhoz. A „baráti tűz” fideszes áldozatai vélhetően nyűgösek lesznek, amiért nyílt, elvtársias őszinteséggel kifosztja őket szeretett miniszterelnökük.

Repedezik a monolit Fidesz-tömb. És most észre fogják venni, hogy vannak rossz miniszterek is

Az első hajnali fénysugár a székesfehérvári polgármester volt, aki nyilvánosan zokon vette a kórházigazgatója kirúgását. A járványhelyzetben az egészségügyiek véleménye fontossá vált, nem lehet csak úgy lesöpörni, mint egyébként.

Nem lehet letagadni, hogy prof. dr. Kásler miniszter tök alkalmatlan. 

Azt már csak gonosz ellenzékiségből kell megjegyeznünk, hogy valószínűleg ez volt a kinevezésének az oka is. Tizenegyedik éve folyamatosan alkalmatlan emberekre bízza Orbán az „emberminisztérium” vezetését. Ez nem lehet véletlen.

A kapkodó járványkezelés látványosan megmutatta a kormányzat igazi impotenciáját, főleg az első időkben, azaz a veszélyhelyzet kihirdetése előtti és közvetlenül azt követő napokban, hetekben.

Na ebbe a „piaci résbe” nyomult be prof. dr. Merkely Béla

Orvosi lelkiismeretességből, a gyógyítás iránti elkötelezettségből is tette, minden bizonnyal. És alkalmas, hozzáértő csapat áll mögötte.

Az első lépése az indokolatlanul, aljas módon kirúgott rehabilitációs igazgató, Cserháti Péter melletti kiállás volt. Ez bejött, Orbán értékelte a kármentő segítséget. Utána Merkely és csapata egyre több hasznos támogatást nyújtott a bénázó operatív törzsnek. És csöndben meghúzódott a háttérben.

Merkely bölcsen hallgat, amikor a kormányfő háborúsdit játszik a vírus ellen, viszont hatékony segítséget nyújt a tényleges leküzdésben.

Hallgat akkor is, amikor az értelmetlen, ám vélhetően hatalmas korrupciós haszonnal megejtett beszerzésekről esik szó a sajtóban.

Most pedig légtornászokat lepipáló ritmusérzékkel adott interjút egy elvben ellenzéki portálnak arról, amire a Fidesz-kormánynak aznap a legnagyobb szüksége volt: hogy minket „irigyel a fél világ”.

Aznap ugyanis éppen ennek az ellenkezője zajlott Brüsszelben, ahol úgy vitáztak Magyarországról, hogy a világ legerősebb politikusa, Orbán miniszterelnök úr el sem ment. Azért nem ment, mert pontosan tudja, hogy

ő ott már senki és semmi.

Merkely Béla a lehető legjobb ütemben hajtotta végre a felmentő oldalmozdulatot a médiaharctéren.  Nemcsak járványtanból, hanem politikai érzékből is jelere vizsgázott.

És természetesen elhárította a gondolatát is annak, hogy miniszter akarna lenni.

Ezzel felkínálta a lehetőséget Orbánnak arra, hogy kinevezze őt. Persze Orbán maga dönt Kásler utódjáról – de azt már nem teheti meg, hogy a helyén hagyja. A járvány végén prof. dr. Kásler majd rájön, hogy ő már nyugdíjkorú, kap valami kitüntetést, és hazaballag.

A pozíció megürül. És Orbánnak ki kell találnia valami jobbat, mint prof. dr. Merkely. Különben kézenfekvő lesz a kérdés: miért nem Merkely… 

Ügyes. Gratulálunk, Rektor úr!