Készen állnak az újraindulásra az olaszok

Készen állnak az újraindulásra az olaszok

Olaszország készen áll az újraindulásra az óvatosság jegyében - jelentette ki Giuseppe Conte miniszterelnök az ország május 18-i újranyitása előtti szombat esti sajtótájékoztatóján. 

Giuseppe Conte szerint az eddigi óvintézkedések meghozták eredményüket, a jelenlegi járványhelyzet lehetővé teszi az újraindulást, annál is inkább, mivel "Olaszország társadalma, gazdasága nem várhat tovább". Hangsúlyozta, hogy országos és helyi szinten folyamatosan ellenőrzik a járványgörbe alakulását.

Megjegyezte, jól tudja, hogy az újranyitás nem jelent mindenki számára azonnali újraindulást "a járvány okozta társadalmi nehézségek nem tűnnek el egyik napról a másikra". Kifejtette, hogy a felhasználható EU-források növelésén dolgozik.

Giuseppe Conte felsorolta a május 18-i újraindulás részleteit a kereskedelem, vendéglátás megnyitásával. Bejelentette, hogy a mozik újranyitását június közepétől tervezik. Megerősítette, hogy az olaszok tartományok közötti mozgását június 3-tól engedélyezik, és ugyanekkor Olaszország megnyitja külső határait is az EU-tagállamokból érkezők előtt, karantén kötelezettség nélkül. Hangsúlyozta, hogy a határnyitásra az olaszországi idegenforgalom talpraállítása miatt van szükség.

Százötvenhárommal emelkedett a halottak egy nap alatti száma Olaszországban a polgári védelem szombat esti adatai szerint, és így elérte a 31 763-t. A mindennapi élet hétfőre tervezett újraindulása előtt a járványgörbe lefele ível, kivételt továbbra is Lombardia jelent.