A területfoglalási díjakat is elvehetik hamarosan a fővárosi önkormányzattól

A területfoglalási díjakat is elvehetik hamarosan a fővárosi önkormányzattól

Újabb kokit próbál kiosztani a kormány az ellenzéki többségű fővárosi önkormányzatnak. Már a parlament előtt van ugyanis az a törvényjavaslat, amelynek lényege, hogy a fővárosnak ingyen kell átadnia bizonyos területeket az állami ünnepségek szervezőinek.

Az épített környezet alakításáról szóló törvény tervezett módosítása kitér arra is, ha Budapest az érintett helyszíneken rendezvényt tartana, akkor ehhez engedélyt kell kérnie a kijelölt szervezőtől. Ez pedig a közelgő augusztus 20-i ünnepen, a 15. és 25. közötti időszakban már érzékelhető lesz, mivel a módosító a kormánynak ad felhatalmazást arra, hogy rendeletben határozza meg az augusztus 20-i ünnep szervezőjét. Mindezt akkor, amikor nyári köztéri rendezvények sokasága várható a fővárosban.

A felsorolásban ezek a közterületek szerepelnek: 

  • a főváros világörökségi területei,
  • az Árpád híd területe,
  • a Petőfi híd területe,
  • a Rákóczi híd területe,
  • a Margitsziget területe,
  • az Óbudai-sziget területe.

Tovább gyengítenének

Ellenzéki politikusok szerint a javaslat jól illeszkedik a 2019-es önkormányzati választás után indított kormányzati hadjáratba, amely egyfajta bosszú lehet a fideszes kudarcért.

Ez egy olyan folyamat része amelynek még csak az elején járunk és várhatóan 2022-ig fog folytatódni.

Soproni Tamás, Terézváros polgármestere is úgy vélte, a javaslat egyértelműen politikai döntés amivel a Fidesz kormány az ellenzéki önkormányzatokat bünteti. 

Ez ugyan nem a legnagyobb bevételkiesés lesz, de a gépjárműadó és a több száz millió forintos területfoglalási engedélyek hiánya, már komoly hiányt eredményez.

Soproni szerint már most 3 milliárdos bevétekieséssel számol az önkormányzat, úgy látja, hogy egy ilyen időszakban éppenséggel az lenne a kormány feladata, hogy segítsen és ne elvonjon.

Ékes példája annak hogy a kormány mennyire semmibe veszi az önkormányzatokat

- véleményezte a javaslatot az Alfahír kérdésére Dudás Róbert, a törvényalkotási bizottság jobbikos delegáltja. 

Ez újabb beavatkozás az önkormányzatok jogköreibe, ahogyan azt korábban tették a gépjármű adó, illetve nemrég az iparűzési adó esetében

 - tette hozzá. Az országgyűlési képviselő szerint a javaslatnak egy célja van, hogy megtörje a Jobbik és az ellenzék lendületét ami a tavaly októberi önkormányzati választás óta tart.

Az önkormányzatiságot a kormány pusztán politikai alapon közelíti meg. Amikor a Fidesz 2006-ban megnyerte az önkormányzati választást, akkor az belépő volt a 2010-es kétharmadhoz, ezért a kormánypárt az ilyen jogszabályokkal arra törekszik, hogy az ellenzék ne tudjon egy ilyen minta alapján országgyűlési választást nyerni

– fogalmazott Dudás Róbert. 

Korábban Semjén Zsolt miniszterhelyettes nyújtott be egy olyan javaslatot a parlamentnek, amely szerint az önkormányzat helyett a megyei közgyűlések állapítják meg és osztják szét a kormány által különleges gazdasági övezetté nyilvánított területek helyi adóját ás adóbevételét. 

Folytatódhat az építkezés a Városligetben

A törvényalkotási bizottság előtt fekvő salátaörvényben a Városliget további beépítését biztosító tervezetet is belevették. A Városliget megújításáról és fejlesztéséről szóló jogszabályt úgy módosítanák, hogy eltörölnék a főváros által nemrég a területre hozott változtatási tilalmat. A javaslat úgy fogalmaz, hogy a városligeti ingatlanokon megvalósuló beruházások a jövőben kiemelten közérdekű beruházásnak minősülnek, ezért ezeknél az ingatlanoknál a változtatási tilalom nem alkalmazható.