A kormány szerint a rabszolgatörvény beváltotta a hozzáfűzött reményeket

A kormány szerint a rabszolgatörvény beváltotta a hozzáfűzött reményeket

Elutasította a kormánypárti többségű Vállalkozásfejlesztési bizottság Dudás Róbert és Nunkovics Tibor azon javaslatát, amely azon segíthetett volna, hogy ne legyenek teljesen kiszolgáltatva a dolgozók a munkáltatóknak, illetve, hogy a kiesett munkaidő letöltését ne alapbéren számolják el nekik, hanem olyan pótlékkal, amilyen időszakban ledolgozzák azt.

A Jobbik két országgyűlési képviselője hétfőn nyújtotta be javaslatát a Vállalkozásfejlesztési bizottság ülésén. A javaslat szerint a munkavállalók védelmének érdekében, a jelenleg fennálló munkaidő keretet 2 évről, egy évre csökkentették volna.

Másfelől, a munkáltatók kötelezhetik a munkavállalókat arra, hogy a kieső munkájukat a rabszolgatörvény értelmében ledolgozzák. Alapesetben ezért a munkavállaló csak az alapbért kapná meg. Pedig a kieső munkaidőt vélhetően délután, este vagy hétvégén kell majd ledolgoznia. A Jobbik képviselői lehetővé akarták tenni, hogy a pótlékokkal együtt, amely időszakban ledolgozzál azt, fizessék ki a dolgozókat.

A javaslat másik fele arra vonatkozott, hogy a hónap végén kapják is meg a ledolgozott munkáért járó fizetést, pótlékostól, mindenestől. Ugyanis a jelenlegi rabszolgatörvény értelmében a munkáltatónak 2 éves időkeret áll rendelkezésre, ennek kifizetésére. 

A kormánypárt képviselői a javaslatra úgy reagáltak:

jelenleg nem időszerű ez a javaslat. Véleményük szerint a rabszolgatörvény maximálisan beváltotta a hozzáfűzött reményeket. 

Dudás Róbert az Alfahírnek elmondta: nonszensz, hogy a kormányzat szerint nem időszerű az amúgy ezer sebből vérző rabszolgatörvény felülvizsgálata.

"Sajnos a kormánypárt részéről tényleg beváltotta a hozzáfűzött reményeket, mert most ez a törvény ad lehetőséget arra, hogy ne kelljen időben kifizetni a dolgozókat" 

- szögezte le a jobboldali néppárt politikusa.