Kína törvénnyel szabna gátat az ellenzéknek Hongkongban

Kína törvénnyel szabna gátat az ellenzéknek Hongkongban

Olyan jogszabályt terjesztenek a kínai törvényhozás elé, amely a nemzetbiztonság védelmére hivatkozva tovább korlátozná az ellenzéki tevékenységet Hongkongban - jelentette több nyugati hírügynökség.

Pénteken nyitják meg a legfelsőbb törvényhozó hatalomnak számító Országos Népi Gyűlés éves ülésszakát, és a hivatalos tájékoztatás szerint napirendre vették azon törvénymódosítást is, amelynek célja "a jogrendszer és a végrehajtási mechanizmusok javítása a Hongkong Különleges Igazgatású Területen".

A South China Morning Post című hongkongi újság arról számolt be, hogy a jogszabály betiltana "mindenfajta lázadó, felforgató és elszakadást célzó tevékenységet, illetve külföldi beavatkozást". Mint írták, a szóban forgó törvény fordulópontot jelenthet a Kína legszabadabb és legnemzetközibb területének számító város számára, s újabb tüntetéseket válthat ki.

Helyi tudósítások szerint több tiltakozás is szerveződik csütörtök estére, egy bevásárlóközpontban pedig emberek tucatjai skandáltak demokráciapárti jelszavakat, miközben farkasszemet néztek a kivezényelt rohamrendőrökkel.

Sokan attól tartanak, hogy Peking keresztül fog vinni egy olyan jogszabályt is, amelynek alapján a központi kormány megkerülhetné a hongkongi törvényhozást.

A koronavírus megjelenése háttérbe szorította a tavaly kibontakozott, hónapokon át tartó kormányellenes tüntetéshullámot Hongkongban, melyet eredetileg egy azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki.

A hétmillió lakosú Hongkong - amely korábban brit koronagyarmat volt - 1997-ben került vissza Kínához, s az "egy ország, két rendszer" elve alapján ötven éven át széleskörű autonómiát élvez. A helyiek szerint ezek a jogkörök kerültek veszélybe, mert Peking igyekszik egyre szigorúbb ellenőrzés alá vonni a várost.