A palesztin miniszterelnök utasította kormányát az Izraellel és az Egyesült Államokkal kötött egyezmények felmondására

Izrael vs. palesztinok

Mohammed Staje palesztin miniszterelnök utasította kabinetjét az Izraellel és az Egyesült Államokkal kötött megállapodások felmondásának haladéktalan életbe léptetésére - jelentette a Wafa palesztin hírügynökség.

Mahmúd Abbász palesztin elnök kedden közölte: érvénytelennek tekinti az Izraellel és az Egyesült Államokkal kötött valamennyi korábbi megállapodást. Abbász azt követően döntött így, hogy Izrael ragaszkodik több mint 130 ciszjordániai zsidó telep bekebelezéséhez az Egyesült Államok közel-keleti béketerve alapján.

Ez volt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök legutóbbi választási kampányának központi ígérete, miután Donald Trump amerikai elnök januárban előterjesztett béketerve megengedte a szóban forgó területek Izraelhez csatolását.

Az izraeli kormány egyelőre nem reagált Abbász bejelentésére, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter viszont sajnálatosnak nevezte azt, és reményét fejezte ki, hogy a palesztinok folytatják majd tárgyalásaikat Izraellel. A palesztin elnök korábban is fenyegetőzött már az egyezmények felmondásával.

A Wafa értesülése szerint Staje és kormánya teljes mellszélességgel kiáll Abbász mellett. A palesztin vezetés a kétoldalú szerződések és a nemzetközi jog megsértésének tekinti az annexiós tervet. Abbász szerint a megállapodások felmondása az izraeli hadsereg és a palesztin biztonsági erők együttműködésére is hatással lesz. A palesztin erők eddig az izraeli hadsereg ciszjordániai razziáit és terrorellenes műveleteit támogatták.

Ebből baj lesz: Palesztina ezentúl nem tekinti érvényesnek az Izraellel és Washingtonnal aláírt egyezményeket

Mahmúd Abbász palesztin elnök bejelentette, hogy a Palesztin Hatóság érvénytelennek tekinti az Izraellel és az Egyesült Államokkal aláírt összes megállapodást, ideértve a biztonsági egyezményeket is, mert Izrael Ciszjordánia részeinek annektálását tervezi - jelentette a helyi média. Abbász kedden Rámalláhban, a Palesztin Hatóság (PH) vezetőinek ülésen jelentette be a megállapodások felmondását.

Az amerikai béketerv értelmében Ciszjordánia 70 százaléka a palesztinok felügyelete alatt állna, azonban megmaradnának a területen az összesen több százezres zsidó telepek. Emellett a palesztinok nem ellenőrizhetnék saját határaikat, Jeruzsálem pedig Izrael oszthatatlan fővárosa lenne.

Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet. A palesztinok a megszállt területeken hoznák létre saját államukat Kelet-Jeruzsálem központtal.